Кога се прибягва до хирургично лечение на гранулом

Хирургично лечение на гранулом

Грануломът е форма на бактериална инфекция, която най-често се “разполага” на върха на корена на зъба. За да ограничи пораженията, имунната система образува закръглена влакнеста капсула, в която остава огнището на тази инфекция.

Гранулом не се появява внезапно. Той се предизвиква, когато даден кариес не се лекува в продължение на дълго време, което кара бактериите да преминат през пулпата на зъба до върха на корена.

Това обикновено е последвано от трайно възпаление, което най-често се случва около върха на корена или някъде около края му, тъй като инфекцията следва самия зъб, а там той свършва и тя първоначално няма как да продължи в здравата тъкан на венеца.

Грануломът не винаги е само резултат от кариес. Всъщност, той може да се развие и в резултат от силен удар или различни други наранявания. За съжаление, симптомите на гранулома не са видими още от самото начало и се откриват чак при настъпване на усложнения. Тогава се прилага хирургично лечение.

В повечето случаи има малка киста около засегнатия зъб, така че ако забележите нещо подобно, би било разумно да отидете на зъболекар, за да проверите и дори да направите рентгеново изследване.

Кога се налага хирургично лечение и какво представлява то

В по-леки случаи, грануломът може да се излекува чрез третиране на кореновия канал, при което се извършва почистване от бактерии. Премахва се заразената пулпа, зъбът се умъртвява и се затваря дупката.

Ако лечението не е успешно, има и още един начин в случай, че искаме да спасим зъба – хирургично лечение на гранулом, известна в случая като апиектомия. Апиектомията е малка хирургична интервенция, при която която опративно се премахва върха на корена над или под възпаленото място.

Апиектомията се прилага, когато всички зъбни канали са извити или недостъпни по някаква причина. Така не може да се извърши стандартно консервативно лечение и пациентът е застрашен от чести повтарящи се възпаления и поява на нови и нови грануломи на мястото.

Тази операция дава възможност този порочен кръг да се прекрати, при което пациентът ще може да запази зъба си.

FacebookTwitterLinkedIn
5/5 - (1 vote)
The following two tabs change content below.

Сервизи

Автор и уеб администратор в няколко сайта, сред които IdeaMAX и други. Можете да ме откриете и тук Димитър Георгиев - SEO.