Кога се сменя маслото на колата по-често

Кога се сменя маслото на автомобила

Неоспорим факт е, че всеки автомобил има нужда от сериозно количество грижи. Те могат да бъдат свързани с време, внимание, а в повечето случаи и с пари. Това е една приемлива цена, която е нужна в случай, че искаме да имаме и да разчитаме на сигурна кола винаги, когато такава ни трябва. Една от основните процедури при профилактика на автомобилите и въобще МПС-тата е смяната на маслото и в тази статия ще ви разкажем кога се сменя маслото по-често от обикновено.

Това е процес, който се извършва на определени периоди от време. Той трябва да бъде извършван на точно определено време и по-точно на конкретен пробег на автомобила ни, според изискванията на производителя. Така наречените общо приети стандарти са да сменяме маслото, както и филтъра на около 10 хиляди километра пробег.

Има ли изключения?

Ако сте чували от някого, че има и изключения, които налагат по-честата смяна на маслото и филтъра и това ви се струва измислица, помислете пак. Факт е, че има случаи, в които е нужна смяната на маслото доста по-скоро и тук ще поговорим точно за тези случаи.

Кога се сменя маслото на колата по-често от нормалното?

Ако сте от онези шофьори, които държат да бъдат забелязани с „по-сериозните“ ускорения на автомобила и форсиране, независимо на дълги или кратки разстояния, то тогава е добре да сменяте маслото на колата доста по-често от установеното.

Постоянната висока скорост също може да бъде счетена за причина да сменяте маслото на возилото доста по-скоро, отколкото ви се иска.

Екстремните условия също оказват понякога лошо влияние на маслото на двигателя. Под екстремни условия разбираме сериозни зимни условия, ниски температури и други. Летните високи температури и редовните горещини също могат да влияят и да доведат по-честата смяна на маслото.

Ако автомобилът ви е пригоден за шофиране извън градски пътища и по-конкретно по така наречените черни пътища и груби настилки, това също може да бъде сметнато за предпоставка за подмяна на маслото на по-кратки периоди от установеното.

Годината на производство на автомобила. Не че е от огромно значение, но ако шофирате по-стар модел автомобил, двигателят му най-вероятно е по-стар и има вероятност да гори масло по една или друга причина. Това може да бъде причина за смяна на маслото по-често от определените стандарти.

Какво превозваме. Ако управлявате автомобила си сам или със семейството, то това е приет стандарт. Имайки предвид, че много от нас използват колата и за превоз на различен вид товари, това може да окаже влияние на времето на смяна на маслото.

На практика ако редовно превозвате с автомобила си по-тежки товари, които натоварват работата на двигателя е нужно да се посъветвате с експерт, който също ще потвърди, че при такива условия и въпрос за това кога се сменя маслото на автомобила е добре да е по-често от оказаното.

Други причини могат да бъдат и различни зловредни влияния, каквито в България не са излишни и това е причината често да бъде добра идея не просто да имате гражданска отговорност на своя автомобил, а и пълно каско, за да сте сигурни, че сте покрили всички вероятни сценарии.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (95 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.