Кои са най-често срещаните видове херния?

Хернията /изсипване/ е заболяване, което се появява в резултат от дефект в коремната стена или телесна кухина, съдържаща орган.

Някои хернии причиняват болка, а други протичат без никакви симптоми. Тъй като съществуват много разновидности на изсипване, съществуват и различни симптоми, които ги характеризират. Най-характерния симптом за всички видове херния е болката. Други признаци за това състояние са висока температура, гадене и повръщане и др.

Методите за лечение се определят в зависимост от вида на хернията. Най-често срещана е ингвиналната херния, която обхваща 75% от всички коремни хернии. Тя може да бъде пряка и непряка. Първият вид се среща при две трети от случаите и се отнася до вродена слабост в ингвиналния канал. Косвената се среща само в 1/3 от случаите, като при нея телесна тъкан излиза през задната стена на канала. Този вид изсипване засяга както мъжете, така и жените.

Друг доста често срещан вид на заболяването е бедрена херния. Тя се образува малко под ингвиналното сухожилие. В този случай, част от телесни тъкани се избутват в бедрения канал. Това доста затруднява лекарите при определяне на диагнозата, тъй като симптомите са много сходни с ингвиналната херния.

Едно от най-сложните за лечение изсипване е следоперативната херния, която се проявява, когато стара оперативна рана не се третира правилно или не е излекувана напълно. Тъй като тъканта е вече отслабена от предишна операция, мястото е с висок риск за поява на много усложнения. Ето защо повечето лекари предпочитат да се направи лапароскопска процедура, когато става въпрос за този вид херния.

Други видове на това заболяване, включват:

пъпна херния – съдържание от коремни тъкани преминават през коремната стена в областта на пъпа;

диафрагмална херния – тя се появява в гръдната кухина, където част от стомашния орган се предвижва към диафрагмата;

За съжаление херния е много често срещано заболяване, независимо от нейния вид. Най-важното за провеждане на правилно лечение е поставяне на точна диагноза. Това ще насочи специалиста към  подхода и методите на третиране на заболяването.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (95 votes)