Кои са причините за проблеми с мъдреците и процеса на тяхното отстраняване?

Мъдреците са известни още като трети кътници и обикновено растат, когато човек е на възраст между 17-21 години. Човешката уста е генетично конфигурирана да съдържа 28-32 зъба. Проблеми с мъдреците възникват поради това, че те се оформят последни и това е свързано с недостиг на място в устната кухина. Това е особено вярно, когато те растат в ненормално положение.

Други проблеми включват това, че те се появяват точно под линията на венците, което е предпоставка за развитие на инфекции. Това се случва, когато плака и други видове бактерии се образуват около тях. Когато третите кътници започват да растат, храната обикновено се натрупва между тях след хранене. Това може да доведе до по-нататъшни проблеми с мъдреците, защото те се намират доста назад в устната кухина, което затруднява тяхното измиване. Това състояние е известно като перикоронит и може да доведе до някои усложнения.

[showmyads]

Процесът на отстраняване на мъдреците може да бъде доста неприятен, така че е най-добре да се премахват още докато човек е в по-ранна възраст. Тогава третите кътници са с недоразвити корени и не са захванати толкова здраво за костта. При хора в напреднала възраст този процес е много по-труден и създава редица проблеми и дискомфорт. Друга причина за отстраняване на мъдреците в ранна възраст е че колкото организмът е по-млад, толкова процесите на зарастване са по-бързи. При проблеми с мъдреците трябва да се направи преглед при стоматолог, който най-вероятно ще използва рентгенови лъчи. Направената снимка ще покаже дали има проблеми с третите кътници и ако е така, трябва ли да бъдат премахнати или не.

Това ще попречи на развитието на бъдещи усложнения. Поради трудността свързана с местоположението на мъдреците, може да се наложи посещение при хирург. Пациента ще е под упойка, което ще позволи спокойна работа на специалиста. Местната упойка лишава от чувствителност засегнатото място и не позволява на пациента да усеща каквато и да е болка от манипулацията.

Ако има други проблеми с мъдреците като тъкан или кост, която да покрива зъба, те ще бъдат премахнати с точното хирургическо оборудване. Хирургът ще разклати зъба и след това ще го премахне с дентален форцепс. В зависимост от количеството на засегнатата тъкан, той може да зашие раната, за да подпомогне процеса на оздравяване.

След като мъдреца е отстранен обикновено се получава леко подуване и дискомфорт в продължение на няколко дни, така че е важно да се следват съветите на лекар по отношение на използването на вода за уста и други средства подпомагащи възстановяването на тъканите. Някои пациенти използват болкоуспокояващи като парацетамол и ибупрофен. Препоръчително е да не се пуши или пие алкохол в продължение на 24 часа, за да не се създадат проблеми с кръвосъсирването.

След няколко дни състоянието на устата трябва да е нормализирано. Ако възникнат някои допълнителни проблеми, трябва незабавно да се потърси стоматологична помощ.

 

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (51 votes)