Кои са семейство Рокфелер?

Често сме чували сравнението „Аз да не съм Рокфелер“. И не напразно името Рокфелер е станало нарицателно, като основно се визира Джон Дейвидсън Рокфелер, смятан за най – богатия човек в историята.

Той доминира над американския бизнес и политика век и половина. Но кои са Рокфелер.

1. Джон Дейвисън Рокфелер (1839-1937) е първият американски милиардер. Основател на компанията Standart Oil 1870. Чрез редица добри сделки, неговата компания се превръща в монополист за петролния бизнес по това време.Съдът разпорежда неговата компания да се раздели на няколко по-малки предприятия. Въпреки своята твърда бизнес политика Джон Рокфелер е известен филантроп и влага 550 милиона долара за благотворителност. След смъртта си на 97 годишна възраст той е изградил толкова положителен имидж с действията си, че цялата страна скърби за него.

2. Джон Дейвисън Рокфелер младши (1874-1960). Бизнесмен, който открива New york“s Rockfeller Center.Той е и най-големия инвеститор в акциите на Chase National Bank.Като филантроп той е президент на фондация Рокфелер, която подарява земята върху която да се построй сградата на ООН, строи болници, училища, музеи и църкви. Той влага над половин милярд долара за благотворителност.Има шест деца, пет от които участват активно в американския обществен живот.

3. Джон Дейвисън Рокфелер Трети (1906-1978). Отново филантроп и инициятор на различни благотворителни начинания, както и основен споддръжник за създаването на Ню Йоркския център за Приложни изкуства.

4. Нелсън Рокфелер (1908-1979). Президент на музея за Модерно изкуство. Губернатор на Ню Йорк през периода 1959-1973. Три пъти кандидат за президент към Републиканската партия, както и вицепрезидент по време на управлението на президента Джералд Форд.Умира от инфаркт по време на секс със своята секретарка.

5. Лорънс Рокфелер (1910-2004). Бизнесмен, инвеститор, основен акционер в Eastern Airlines. Филантроп и един от най – важните представители на Консервативната партия.

6. Уинтроп Рокфелер (1912-1973). Създател на фермите Winrock. Губернатор на Арканзас за периода 1967-1971 година.

7. Дейвид Рокфелер (1915-). Председател на Chase Manhattan Bank, филантроп, член на няколко глобални групи, включително и Тристранната Комисия и Bilderberg Group, както и инициатор за създаването на Световния търговски център.

8. Джон Д. Рокфелер Четвърти (1937-). Бивш губернатор и настоящ сенатор на Западна Вирджиния.

9. Майкъл Рокфелер (1938-1961). Антрополог, който изчезва по време на експедиция в Нова Гвинея. Спекулации за неговото изчезване твърдят, че или се е удавил, или е бил изяден от канибали.

10. Уинторп Пол Рокфелер (1948-2006). Губернатор на Арканзас за периода 1996-2006.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (81 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.