Кой да полива цветята, когато ни няма

Много често ни се налага да отсъстваме от дома – на почивка, по работа или по друг повод, но кой ще полива нашите цветя.

В такива моменти много често се сблъскваме с проблема за нашите цветя и тяхното оцеляване – кой ще се грижи за тях и кой ще ги полива.С напредването на технологиите станаха възможни много технически иновативни уреди, саксии и други приспособления, но голяма част от тях са на висока цена. Ако нямате възможност за тяхното закупуване, флористите на Е-ЦВЕТЕ ООД са тук, за да ни дадат няколко полезни съвета, чрез който да запазим цветята си живи и свежи по-дълго време, дори когато ни няма в дома или офиса:

  1. Наливане на вода в подложките на саксиите. Този метод не е за препоръчване, защото растенията не трябва да киснат във вода, защото корените им загниват.
  2. Покриване на саксиите с мъх – това се налага  при късо отсъствие на домакините. Тогава цветята в саксиите обилно се напояват, изчаква се излишната вода да изкапе и тогава саксиите се покриват с намокрен мъх или влагоемен инертен материал.
  3. Метод на вълнен фитил – на високо място се слага съд с вода. В него се натапят вълнени или памучни дебели фитили, които в другия си край са заровени в саксиите на  4- 5 см. дълбочина.
  4. Метод на капещия съд – върху саксията се поставя съд с вода, който капе. Той се състои от статив и резервоар с вода, поставен в статива. Горният широк отвор на съда за вода е запушен с тапа, в която е поставен керамичен елемент. Той има различна порьозност, в зависимост от количеството вода, с която напоява уреда. Керамичният елемент регулира въздушното налягане в съда за водата, а с това и оттокът в долната част на резервоара. Ако влажността на въздуха е голяма, керамичният елемент пропуска малко въздух и капането от съда се забавя. При изсушаването на въздуха порите на керамичния елемент се разширяват, навлиза повече въздух и капането се увеличава. Така растението получава вода в зависимост от състоянието на въздушната влажност, т. е. в зависимост от нуждата си.

Подобни и други уреди за изкуствено напояване можем да намерим в специализираните магазини за цветя, или поръчаме от Интернет.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (35 votes)
The following two tabs change content below.

manov