Колики при новородените

След около 9 месеца прекарани в майчината утроба, бебето се появява на бял свят. Това е доста стресиращ момент за него и всяко пето бебе развива проблем наречен колики.

Той може да се дължи както на недостатъчно добре развита храносмилателна и нервна система, така и на други фактори, които все още се изучават. Все още не е определен на 100% точният причинител на бебешките колики и всичко по темата е в сферата на догадките.

Смята се, че една от основните причини за колики е поглъщането на въздух по време на храненето. Има и теория, че бебетата пият прекалено бързо, което води до стомашно – чревни болки. Друга възможна причина е храната, която е консумирана от майката.

Независимо от причината, коликите изчезват сами след няколко месеца, но чакането може да бъде доста трудно, както за бебето, така и за неговите родители. Има няколко варианта за лечение на колики, но докато при някой от бебетата те могат да имат много добри резултати, при други е възможно изобщо да не действат. Вижте кои са те:

  1. Можете да вземете бебето в ръцете си и да го люлеете, като релаксиращата музика може да помогне за успокоението.
  2. Направете така, че след хранене бебето ви да се оригне
  3. Разхождайте бебето с автомобила си, това му създава познатото чувство от времето в майчината утроба
  4. Избягвайте дразнещите шумове в стаята, в която се намира бебето. Добър вариант е да му пуснете класическа музика, която на повечето новородени действа доста отпускащо.
  5. Топлата вана също може да помогне бебето да спре да плаче. Уверете се, че водата не е много гореща за нежната бебешка кожа.
  6. Тъй като коликите са свързани с образуване на много газове, които подуват корема можете да опитате капки, които съдържат симетикон. Те са доста ефективни при коликите.
  7. Майката трябва да промени режима си на хранене и да избягва храни, които водят до образуване на газове, тъй като това се отразява и на нейната кърма.
FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (18 votes)