Колко струва качествения уеб дизайн?

Когато сте пред задачата да се сдобиете с уеб сайт първия и логичен въпрос, който възниква е колко струва качествения уеб дизайн. Всичко на практика зависи от вашите цели и сложността на сайта, който искате.

На първо място трябва да се запитате, ще бъде ли комерсиално насочен вашия сайт или ще е просто визитка в Интернет. Колкото по комерсиално насочен е сайта, толкова повече трябва да заложите на качеството и да не правите компромиси. След като определите това идва момента да изберете дизайн. Качествения уеб дизайн обикновено е съобразен с аудиторията на сайта. Например ако правите сайт за банка той ще е съвсем различен от сайт за тинейджърски истории например. Затова, най-добре е да погледнете конкуренцията, да направите задълбочен анализ и да се придържате към общо приетите норми в общия случай. Нестандартните решения като цяло са хубаво нещо, но при тях рискувате или много да се хареса нещото или изобщо да не се хареса. Затова най-добре е да се придържате към общо установените норми.

При комерсиалните сайтове е много важно да има удобство за потребителя за достигане на крайната цел а именно закупуване на продукт. Съответно и самия дизайн трябва да спомага за достигането на тази цел. Сложни елементи и прекалено усложнен дизайн не са за препоръчване. Като цяло има основни правила, които трябва да спазвате при този вид дизайн. Те са именно навигацията да ясна и изчистена, цялостно страницата да е опростена и да има ясно изразен призив за действие, който може да е под формата на бутон или цялостно изображение. Всъщност вие трябва да накарате потребителя да кликне на това място и съответно дизайна трябва да води потребителя към крайната цел. Това са само някои от добрите практики, но не задължително всичките.

Също така трябва да помислите освен за дизайна и за функционалността на сайта. Дали ще управлявате съдържанието сами или ще разчитате на поддръжка. Като цяло всяка допълнителна функционалност оскъпява даден проект, така че добър съвет е да разчитате на готови решения, вместо уеб студиото да ви прави такива. В днешно време има чудесни системи за управление на съдържанието като уърдпрес и тя е напълно достатъчна за да имате един нормален сайт. Разбира се когато спецификата на сайта изисква това е необходимо да се създаде и персонализирана система за управление на съдържание. Тогава ще ви излезе по-скъпо, но по качествено. Имайте предвид, че трябва да обясните какво искате много добре на уеб студиото, за да не се стигне до проблеми в бъдеще.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (99 votes)