Консултации и помощ от психолог

В днешно време хората страдат от редица емоционални и психически проблеми. Нека разгледаме накратко няколко от тях и да споменем как да преодолеем такива проблеми с помощта на психолог.

1. Фобия – терминът фобия представлява силен страх, който се проявява в случай на срещата между човек и обект, обстоятелство или действие. Например фобията може да бъде силен и панически страх към влечуги, към кучета, към определен човек, към даден вид дейност – рязане с машини и други. Срещат се случай, когато фобията се превръща в страх, който пречи на индивида в неговата комуникация и това е признак за психическо нарушения.

2. Депресия – общо взето това е чувство на тъга и отчаяние, което кара човек да се възприема като безпомощен и незначинм. Обикновено депресивните състояния могат да траят от няколко часа до цели дни. Ако се засили или зачести може да доведе до шизофрения.

3. Алкохолизъм – това е вид заболяване, при което човек е физически и психически погълнат и зависим от алкохола. При липсата на алкохол човек страдащ от алкохолизъм изпада в различни нервни състояния. Тази зависимост води до сериозни увреждания в организма.

4. Анорексия – това заболяване се развива на психическа основа и в общия случай се причинява от тежък нервен срив. Характеризира се в спиране на приемането на храна от човека, който страда от анорексия, като това води до рязко спадане в телесната маса.

5. Булимия – заболяване при което човек се оптива да замести обект, предмет, човек или животно с храната. В тези опити се получава неконтролирано качване на килограми, както и се появяват редица здравословни проблеми.

Това са най-често срещаните и най-обсъжданите в наши дни заболявания при хората. Във всички случай човек има нужда да потърси помощ от психолог. Много хора попадат на информация относно тези заболявания и разстройства, както и на други, но ги подминават с лека ръка. Причината е, че всеки се бои от тях, но никой не е готов да си признае ако страда от такъв тип разстройство. Именно затова нуждата от психолог в днешно време се повишава изключително много. Все повече и повече хора се обръщат към професионалисти в областта на психологията, за да потърсят помощ или за консултация.

Разбира се всеки от нас може да потърси психолог и по друг далече от неприятен повод. Много хора провеждат консултации с психолог, за да подобрят своята комуникация, за да опознаят по-добре себе си и за да се научат как да разбират другите.

FacebookTwitterLinkedIn
3.8/5 - (76 votes)
The following two tabs change content below.