Лапароскопска процедура в случай на херния

В коремната стена на всеки човек има няколко слаби места. Когато се получи голямо напрежение върху тях, тогава е възможно там да се получи херния. Няма значение каква е възрастта или пола, всеки може да получи херния в определен период от живота си.

Статистиката показва, че мъжете са малко по-склонни от жените да пострадат от този проблем. Освен това има хора, които още при раждането си имат по-слаби зони в коремната си област, което ги предразполага към развитие на херния. Затлъстяването, рязката загуба на тегло, бременността и предишни операции също са фактори, които повишават значително риска от херния.

При случай на херния, човек не може да се лекува с медикаменти или с билкови лекарства. При такъв проблем се налага да се извърши операция, като има два вида процедури – открита хирургическа намеса и лапароскопски (безкръвен) метод. След обстоен преглед от страна на лекаря, той може да определи кой от двата вида ще се приложи в даденият случай. Безкръвният метод не винаги е най-добрият начин за лечение, тъй като хората с предишни коремни операции не могат да се възползват от него.

Ако сте били прегледани от хирург и той е дал разрешение за лапароскопия, се преминава по следните стъпки:

  • Може да се използва местна или обща упойка, в зависимост от вида на хернията.
  • Прави се малък разрез, точно под пъпа.
  • Вмъква се тръбичка, през която се вкарват другите инструменти, необходими за интервенцията.
  • Прибират се изсипаните органи и се зашива мястото, от където са били излезли за да се подсилят тъканите в тази зона.
  • Зашива се разрезът, който се прави в началото.

Тази процедура не отнема повече от половин час, а срокът за възстановяване след нея е много кратък.

След не повече от 3 часа след приключване на процедурата, ако всичко е наред, вие ще бъдете изписани от болницата. На следващият ден или два след операцията е възможно да почувствате леки болки, но те са едва доловими. Препоръчително е да се направи профилактика след около две седмици, което е по-скоро предпазна мярка.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (69 votes)