Лаптоп или настолен компютър? Какво да избера?

лаптопи или настолни компютри

Открай време насам растящите продажби на лаптопи водят до извода за спадаща популярност на техните предци – настолните компютри. Наистина съвременните преносими машини са качествени, но решението за покупка на лаптоп трябва да е добре обмислено. За някои потребители стационарният компютър е предпочитания вариант.Нека разгледаме положителните и отрицателните страни на двете:

Лаптоп

Основни характеристики:

  • удобен за пренос
  • несменяеми периферни устройства
  • обикновено не притежава отделен блок за графичния процесор
  • ограничени опции за надграждане
  • притежава собствена идентичност

Наистина, повечето точки, изброени по-горе са очевидни, но притежанието на преносима машина, която да мъкнете насам – натам, е в интерес само, ако ползвате компютъра извън дома или работното място. Много хора предпочитат лаптопа заради неговите компактни размери, а реално не го изнасят от вкъщи . При това положение разумно решение е покупката на all-in компютър (всички устройства се поместват в едно тяло).

Несменяемите периферни устройства представляват другата страна на монетата. Това не се споменава често, но е важно да се помисли: Лаптопът ви поставя в ситуацията да ползвате точно определени, дисплей, клавиатура и тракпад. Разбира се, винаги може да добавите външен монитор, но така се обезсмисля предимството на преносимия компютър.

Липсата на отделен блок за графичния процесор е от значение само, ако обичате да разпускате с игри или пък работите с 3D приложения. Разбира се, пазарът предлага и лаптопи с мощни видео карти, аналогични на тези, които се поставят в стационарните машини. Това повишава значително не само теглото на преносимия компютър, а и неговата цена.

Оскъдните опции за надграждане на един лаптоп не е болка за умиране. Повечето машини позволяват добавяне на RAM памет и смяна на твърдия диск. Трябва да се отбележи и, че потребителите на настолни компютри рядко прибягват до ъпгрейд.

Не на последно място, всеки модел лаптоп притежава собствена индивидуалност, което го прави привлекателен за хора с разнообразни интереси и начин на живот.

Настолен компютър

Основни характеристики:

  • значително по-обемист в сравнение с лаптоп
  • притежава периферни устройства, които могат да се подменят
  • обикновено предлага по-добра производителност на същата цена
  • скучен, бизнес-ориентиран продукт

Някои потребители възприемат готовите конфигурации като скучни и безлични машини. Никъде в специализираните сайтове няма да намерите подробни ревюта за тях.

Споменавайки готови конфигурации, не визирам работните станции на Dell и HP, които са маркирани със свой собствен заводски номер. Имам предвид малките компютърни фирми и онлайн магазини, предлагащи тествани машини на достъпни цени. Срещу сумата от 600-700 лева ще придобиете работоспособен компютър, придружен от приличен монитор и клавиатура.

Алтернатива на готовата конфигурация и лаптопа е all-in машината. Аналогично на преносимите компютри всички устройства са побрани в едно компактно тяло и опциите за надграждане са ограничени. Лидер в тази област е компанията Apple с нейнaта серия iMac.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (67 votes)
The following two tabs change content below.

Вал