Лендинг страница в уеб дизайна

Landing page – или в превод целева страница е все по-използван метод за насочване на потребителския трафик към вашия уеб сайт, като по този начин имате възможност да максимизирате своите печалби.

Целевата или лендинг страница представлява място където се насочва трафика от реклами за да може той по лесно да изпълни целта си – да купи продукт или да се регистрира за услуга. Изработката на подобни страници се превърна в неделима част от модерния уеб дизайн. На практика, тази  страница отново е част от вашия уеб сайт, но тя има точно определена цел, а именно да накара потребителя да извърши определено действие.

Тази страница обикновено се намира във вашия сайт, като тя трябва да бъде изработена при спазването на определени правила. Те не се задължителни, но определено биха ви помогнали при постигането на целта, а именно да накарате потребителя да извърши желаното действие. Ето и някои от най-основните правила, които трябва да се спазват.

Оптимизация

Бъдете сигурни, че вашата страница е добре оптимизирана за търсачки по определените ключови думи. Дори при сърч кампаниите на гугъл това ще е абсолютно наложително за да можете да постигнете по-добра цена при наддаването. Включете ключовите думи в името на страницата и тайтъла както и в самата боди част на страницата. Опитайте се да извлечете максимума както от рекламната кампания, така и от оптимизацията.

Призив на действие

Най-общо това е подкана към посетителя на страницата да извърши нещо което вие искате. Да речем искате потребителя да закупи продукт. То тогава логично е вие да включите елемент като бутон, който ясно да изразява какво ще се случи след като бъде натиснат. Например Купи този продукт сега. Има и подсилващи ефекти като малки етикетчета с намаление или бонус, които са позиционирани до оригиналния бутон. Те само цялостно могат да подсилят този ефект и страницата да изпълни целта си.

Прост Дизайн

Използвайте само елементи на дизайна, които спомагат за постигане на целта. Разсейващи елементи като твърде много цветове и като цяло повече възможности само ще намалят шанса за постигане на целта на самата страница. Добре е да не се дава възможност за избор когато това е възможно, за да може потребителя да отиде там където вие искате. Избягвайте също така усложнена навигация. Всичко трябва да е лесно и интуитивно.

Форма за контакти

Ако е възможно и спецификата на кампанията го позволява, добра практика е да имате форма за контакти за да улесните контакта с вашия потенциален или настоящ клиент. Така също ще можете да се сдобиете и с неговите контакти и да се свържете с него по-късно. Не забравяйте, че е много по-лесно да се обадите на някой, който вече е предприел действие за да влезе в контакт с вас отколкото да спамите и да се надявате, че някой ще се заинтересува от това което предлагате.

Няколко различни разновидности

Добра практика при онлайн рекламните агенции е дасе правят няколко варианта на една ландинг страница. Така може да се оцени към коя  страница потребителите развиват по-приятно чувство и стигат до крайната цел. След като мине периода на тестване се махат разновидностите, които не работят добре и се продължава с другите две. Опитайте се да правите това макар и да е трудоемко. Добре е да се доверите на агенция ако нямате време да се занимавате с това.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (41 votes)