Лига Европа

Лига Европа е турнир в който участват европейски клубни отбори. Лига Европа е втория най-престижен европейски турнир след Шампионска лига. Предшественици на турнира са турнирът Интертото, купата на Уефа , купата на носителите на купите и купата на панаирните градове.

От начало турнира се казва , купата на панаирните градове , но с течение на времето нещата се поемат от УЕФА и турнира се прекръстило на купата на УЕФА. Английския гранд от северен Лондон , Тотнъм Хотпърс е първият футболен клуб , който печели купата. През 1975г. правилото за участие на един отбор от един град се изключва след като Евъртън и Ливърпул си извоюват правото за участие и подават жалби.

Преди сезон 2009/2010 турнирът Купата на УЕФА се слива с турнирът Интертото и носи името Лига Европа. Голямата промяна е , че груповата фаза е от 12 групи с по 4 отбора, които играят всеки срещу всеки с разменни домакинства.

След Шампионската лига , безспорно за Лига Европа се дават най-много футболни прогнози , както и се правят най-много залози.  Затова е толкова важно да се следят и отборите,които са се доказали до този момент, които са показали успех и са спечелили купите. Най-много победи имат испанските отбори , като се отличават с 13 победи, като от тях Барселона имат 3 купи и Валенсия 3 купи. След тях в класацията се нареждат италианските отбори и английските клубове с по 10 победи общо.  До сега най-много отборите са печели по 3 купи , повече никой не е успял да спечели купата на Лига Европа . Отборите които имат най-много победи са Барселона, Валенсия, Интер, Ювентус и Ливърпул всичките те са дигнали по 3 пъти купата.

През сезон 2012/2013 може да очакваме още по интересни двубои за Лига Европа, както всяка година нивото на турнира се подобрява още повече.  Вече има участници от всички държави , като всяка година изненади има, доста от големите отбори губят от отбори които са без опит и са новаци в турнира, затова и нещата са по-интересни.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (60 votes)
The following two tabs change content below.

devilx

Latest posts by devilx (see all)