Матурата по математика е полезна

Факт е, че въвеждането на задължителни матури, срещна огромно недоволство в България. Аз лично смятам, че един такъв изпит има големи ползи, именно сред несъгласните родители и ученици. Неясна обаче остава обосновката на против изпита. Оправданието, което най-често чуваме е, че децата са прекалено натоварени, а сега трябва да се подготвят и за матура. Данните обаче показват, че България не се справя добре с образованието. Българските деца показват недостатъчно умения и често в статистиките заемаме последно място.

Да, матурата е полезна. Така подрастващите започват да разбират сериозността на обучението и полагат още повече усилия. Тя не е просто един изпит, а добра подготовка за развитие, за множеството изпитания в живота. И ако не вярвате в това, можете да отидете в някое училище няколко два месеца преди дългоочакваните зрелостни изпити и ще видите, че процесът тече по-усилено и с по-голямо внимание от страна на учениците.

Именно матурата по математика е едно добро начало, с което учениците ни трябва да разберат, че съдбата им е в тяхни ръце. Колкото повече се трудят, стараят и отдават, толкова повече успехи ще имат. Да не забравяме, че за повече от 50хил. ученици всяка година, след матурата следва другият филтър – в университета.

Приемането на зрелостният изпит може да се възприеме като ценен житейски урок. От нея трудно може да се избяга и абитуриентите нямат избор освен да седнат и да научат това, което трябва. Това е нужно, защото в момента има стотици училища у нас, където учебният процес е крайно неефективен – поради липса на дисциплина, мотивация при учениците или нещо друго.

Нещо полезно, което може да се препоръча на зрелостниците, които нямат възможност да започнат скъпи частни уроци по математика, е уеб-базираната система за обучение – Kandidat.BG. Чрез нея можете да разгледате всички падали се до момента задачи на матура, както и да си създавате свои изпити с определено времетраене, и дори да избирате задачи от определени теми или университети.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (29 votes)
The following two tabs change content below.

svilen

Latest posts by svilen (see all)