Менопауза – симптоми

Какви са ранните симптоми на менопауза? Има ли нужда от лечение на симптомите на менопауза? Отговорите на тези въпроси ще намерите по-долу.

Всяка жена на възраст между 40 и 50 години, преминава през един етап от живота, в който настъпват редица промени в нейния организъм, а именно това е период, наречен – менопауза. Това е състояние, при което нивото на естроген значително намалява и това води до спиране на процеса на отделяне на яйцеклетки от яйчниците. Поради това лигавицата на матката изтънява и месечния цикъл спира. Това е процес, който всяка една жена на средна възраст трябва да очаква. За по-нормалното му протичане е необходимо тя да бъде подготвена и  запозната с признаците за този етап от живота си.

Известните симптоми за менопауза са много различни. Най-типичния симптом е липсата на менструация /аменорея/. Други признаци за настъпването на този период са горещи вълни, студени крайници, безсъние, нощно изпотяване, сърцебиене, раздразнителност, рязка промяна на настроението, тревожност, паника и др. Намаляване на сексуалното желание се дължи на ниските нива на циркулиращи хормони в тялото. Това може да доведе до болки по време на полов акт, вследствие на сухота във влагалището.  Други симптоми, които са характерни за менопаузата е промяната в психичното състояние на жената като: депресията, чувството на страх, затруднена концентрация, умствено объркване и др. Физическите промени, които настъпват в организма на жената са: чувствителност на гърдите, болки в зърната, изтъняване на косата, наддаване на теглото и др. Може да се усети промяна в миризмата на тялото. Възможно е да се появят проблеми с пикочния мехур като инконтиненция.

Това са различните ранни признаци на менопаузата при жените, които не бива да ви стряскат. В крайна сметка, човек трябва да разбере, че това не е нищо друго освен една фаза от живота,  през  която минава всяка жена. Така, че ако признаците за менопауза станат по фрапиращи, няма нужда от притеснения.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (45 votes)