Метанови уредби – принцип на работа, параметри и предимства

Метанът е търговско наименование на природния газ и представят наситен въглеводород. Използването и съхранението му не се различава от това на пропан-бутана. В последно време метанът започва да добива популярност в страната като автомобилно гориво, като основната причина за интересът към метановите уредби е финансовите ползи, които се реализират при шофиране на метан.

В допълнение, цената на метана не е обвързана с тази на петрола, тъй като това автомобилно гориво е природна газ, а не производно на петрола. Сред предимствата на този тип гориво е, че използването му не води до спад на мощността.Монтажът на метанова уредба изисква повече средства от поставянето на газов инжекцион, но вложението се изплаща сравнително бързо и е изцяло оправдано.

Като собственик на автомобил, който обмисля монтаж на метанова уредба, трябва да знаете, че съдържанието на метан в този тип гориво е приблизително 90 процента. Останалите десет процента се поделят между други съставки, сред които етан, пропан, хексан и пентан.

Този тип газови уредби имат редица предимства, които могат да бъдат раздели в три основни групи: икономичност, изгаряне и екологичност.

Икономичност

В момента цената на метана е значително по-ниска от тази на бензина, което е и водещ фактор за преобразуване на горивната система. Въпреки че стойността на метановата уредба и разходите по монтажа й са значителни, но благодарение на икономичността и ниската цена на горивото, инвестицията се изплаща доста бързо.

Изгаряне

Метанът изгаря по-бавно от бензина, което е причина натоварването върху буталата и коляновия вал да бъде силно ограничено. Тъй като при изгаряне няма отлагания, не се налага честа смяна на масления филтър.

Екологичност

Метановите уредби безспорно са по-екологични от останалите видове горивни системи. Причината за това, е метанът няма сяра, бензол и олово, а при изгарянето му се отделят единствено въглероден диоксид и вода. Това е от полза не само за заобикалящата ни природа, но и за компонентите на двигателя, тъй като липсата на отлагания намалява риска от дефекти.

В последно време броят на метан станциите в цялата страна се увеличава, което улеснява достъпа до този тип гориво и прави използването му по-лесно. Разгледайте метанови уредби на сайта ни autogas-bg.com.

Колкото и привлекателно да изглеждат характеристиките на метановата уредба, трябва да отчетете няколко фактора, преди да решите да монтирате такъв тип система на автомобила си. Ако изминавате много километри годишно, определено ще имате полза от метановата система и бързо ще избиете разходите за нейното закупуване и монтаж.

Ако обаче шофирате по-рядко, уредбата няма да бъде толкова рентабилна за вас.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (34 votes)