Микоза – причини и симптоми на състоянието

Микозата е инфекция на кожата, която се появява обикновено в зоната на стъпалата и е причинена от гъбички наречени „трихофития педис”.  Те могат да се разпространяват, когато човек влиза в контакт с болен от гъбична инфекция или при посещение на обществени места като басейни, фитнес зали, съблекални, козметични салони и др.

Симптоми на микоза

Заболяването се характеризира със суха, лющеща се до зачервяване кожа на стъпалата. Лющенето може да се разпространи към страните на ходилата и върха на пръстите на краката. В зависимост от мястото на инфекцията, съществуват няколко вида микоза.

Има много причини за поява на това състояние. Вашия лекар ще използва тест, за да потвърди появата на микоза. Той се нарича тест КОН, при който се използват малки люспи от кожата, които се наблюдават под микроскоп. В някои случаи се изпраща парче от тъкан за биопсия, което ще помогне за установяване на точната диагноза.

Хората, които са жертва на микоза, често са податливи на гъбични инфекции. Можете да предотвратите това състояние до известна степен, като запазвате краката си сухи и чисти, като избягвате престоя във влажни зони и като позволявате на краката да „дишат”, чрез използване на отворени и удобни обувки. Избягвайте контакти с хора, които знаете, че са заразени и не ходете боси в зали или обществени басейни. Можете да използвате противогъбични прахове и да пръскате обувките си с дезинфектант.

Лечение на микоза

Лечението на този вид инфекция протича в два етапа. Първия е свързан с поддържането на състоянието на ходилата. Дръжте краката си сухи и чисти. Използвайте обувки, които са изработени от естествени материали и осигуряват удобство  на крака. Носете памучни чорапи, които трябва да сменяте при най-малкото чувство на влага.

Втория етап включва най-различни противогъбични медикаменти, под формата на кремове и гелове. Лечението ще продължи най-малко един месец. Ако няма подобрение може да се наложи използването на антигъбични лекарства под формата на таблетки. За целта се правят чернодробни тестове, тъй като някои от тези медикаменти предизвикват заболявания на черния дроб. Ако инфекцията се разнесе към зоната на ноктите, лечението ще изисква повече време и прием на перорални антигъбични медикаменти.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (50 votes)