Миома – запознати ли сте със симптомите на заболяването?

Миома или лейомиома са доброкачествени гладки мускулни тумори в тъканите на матката, които се наблюдават най-често през репродуктивния период на жената. Появата на миома е доста разпространено заболяване и серия от научни изследвания са показали че 7% от жените в един  момент от техния живот ще развият този вид тумор, а при 4% от тях ще се наложи хирургично лечение.

Точната причина за поява на миома не е известна, но количеството на естроген в организма се счита за основен фактор, за развитието на фиброма. Това доказва липсата на миома в период на менопауза. Но как конкретно естрогена повлиява на развитието на миома все още не е известно. Освен наличието на този вид хормони, генетични аспекти също са замесени в образуването на миома.

Тези доброкачествени тумори, произхождат от гладките мускулни клетки от матката. Размерът при различните тумори може да варира от няколко милиметра до големина с тегло няколко килограма.

Важни признаци и симптоми за развитие на миома

–          Необичайно вагинално кървене – често това е свързано с тежък кръвоизлив през определени интервали от време или между менструални цикли. Кървенето обикновено е по-продължително. Това е един от най-обичайните признаци за развитие на миома;

–          Болки в корема – локализирана болка в областта на корема и таза, често е типичен симптом за образуването на фиброми. Болката е тъпа и постоянна. Тя може да се влоши и от продължително вдигане на тежки предмети. В някои случаи наличие на миома предизвиква остри болки в таза. Това се случва обикновено по време на бременност, когато под въздействието на естрогена, размера на тумора се увеличава. Състоянието е свързано с тежък дискомфорт на коремната област, повишена температура и индикатори за системна инфекция;

–          Тежест в областта на таза може да бъде осезаема, ако фиброма е с големи размери;

–          Безплодие – в редки случаи образуването на доброкачествения тумор може да предизвика безплодие;

–          Повтарящи се аборти – субмукозна миома може да доведе до повтарящи се аборти;

[showmyads]

Диагнозата за развитие на фибром се поставя след комбинирани клинични изследвания. Взема се предвид вероятността от наследствени проблеми. Анализират се резултатите от измерването на матката, а също и наличие на тазови заболявания. Това се извършва с използването на ултразвукова апаратура. Ултразвуковото изследване може да бъде в състояние да ни покаже количеството и разположението на туморите. Освен това се дава възможност за анализиране на вродената тазова анатомия и наличието на изкривявания на тазовата архитектура.

Когато се поставя диагнозата, лечението зависи от признаците и симптомите, както и големината на тумора. Обикновено няма много лекарства за премахване на миома. Повечето то тях са свързани с облекчаване на симптомите. Ето защо оперативното лечение може да бъде единствената алтернатива. Ако пациентката не желае за в бъдеще да има деца, най-често използвания метод е хистеректомия. От друга страна, ако има изискване за запазване на способността на жената за бременност, се предприемат консервативни действия. В тези случаи се прилага миомектомия, при която се отстранява само тумора. Това е краткосрочна мярка, тъй като тези миоми обикновено се развиват отново.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (29 votes)