На кино в Бургас

Първото съвременно мултиплексно кино в Бургас беше открито през май 2012 в новопостроения тогава Мол Галерия. Градът закъсня много в сравнение с останалите големи български градове и дълго време бургазлии нямаха избор освен да посещават единственото кино в града – старото „Тракия“.

Сякаш и кино културата беше започнала да изчезва и в началото, след отварянето на мултиплекса на Синема Сити в Мол Галерия хората нямаха желание и навик да ходят на кино. Скоро след това програмата на кината в града отново осиротя след като затвори старото кино Тракия в центъра. То не успя да предложи нещо по-привлекателно и не издържа на конкуренцията на модерния мултиплекс.

Днес киносалоните на Синема Сити са сравнително добре посещавани. Дори без някакви сериозни усилия за реклама, при липсата на конкуренция киното успя да привлече хората и да стане любимо място за прекарване на свободното време. 10-те модерни кинозали за цифрови кинопрожекции, 6 от които са оборудвани с апаратура за 3D редовно се пълнят. Удобството на максимум 1696 зрители, колкото е капацитета на всички зали, е гарантирано с обзавеждането със седалки на френската фирма Quinette. В киното има и кафене с безплатен безжичен интернет.

Това спокойствие и липсата на конкуренция скоро ще бъдат нарушени. До няколко месеца в Бургас трябва да отвори нов кино мултиплекс на индийската фирма Сине Гранд. Откриването на новото кино Сине Гранд в Мол Странд вече няколко пъти беше отлагано, но последната информация от компанията е, че стартът трябва да бъде даден преди март месец. Сине Гранд е от скоро в България и първият им реализиран проект е от преди няколко седмици в София. Въпреки очакванията, че в кината ще бъдат разпространявани индийски продукции, до момента това не се случва. В Сине Гранд София се прожектират същите заглавия както и в останалите кина в страната. Интересно е ценообразуването, което включва вариращи цени на билетите. Друга интересна възможност, която предлагат от киното е специалната луксозна зала, където човек на приемлива цена може да гледа кино в много по-комфортна обстановка.

Плановете на Сине Гранд са да се разраства в България, Румъния и Гърция. Част от намеренията са в залите на кината им да се излъчват директно концерти и спортни събития. Желанието е акцент в програмата да бъдат българските филми. В Сине Гранд отделят особено внимание на дизайна и според ръководството на компанията забавянето на българските им проекти се дължи донякъде на специалните усилия, които полагат за това. Поддържането на ниски цени е друга от целите на Сине Гранд. От компанията планират да открият 70 кино екрана, което значи, че София и Бургас са само началото.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (66 votes)
The following two tabs change content below.

mish

Latest posts by mish (see all)