Най-честите симптоми при инсулинова недостатъчност

При някои хора болни от диабет, няма ясно изразени признаци за заболяването, докато при други те се проявяват с голям интензитет. Например един от характерните симптоми за начален стадий на инсулинова недостатъчност е ниското ниво на кръвна захар, известно като хипогликемия. Това състояние се характеризира с треперене, изпотяване, чувство на глад както и виене на свят.

Причините, поради които болния от диабет често пренебрегва симптомите на заболяването са, че в повечето случаи те изглеждат безобидни и могат да бъдат почти незабележими.

Най-типичния симптом на хипергликемия е прекомерното желание за уриниране. Това е общ признак на заболяването. При наличие на диабет, излишната захар се натрупва в кръвта. Това допълнително натоварва бъбреците, които се затрудняват при филтрирането на тези допълнителни захари. Когато бъбречната система не може да изпълнява нормално своите функции, излишната глюкоза се екскретира в урината. Това активира желанието за уриниране, което от своя страна води до дехидратация на организма.

Чувство на глад, сънливост и летаргия са други признаци за поява на инсулинова резистентност. Но много хора не им обръщат внимание, тъй като това са нормални състояние при съвременния начин на живот.

Мравучкане в областта на крайниците е един предупредителен симптом за развитие на диабет. Това е в резултат от увреждане на нервната система от прекомерните нива на кръвна захар. Съществуват и някои други признаци на заболяването като: зачервяване и изсушаване на кожата, замъглено виждане, повтарящи се инфекции и бавно зарастване на рани.

Изтръпване на крайниците е в резултат от лошото кръвообръщение. Пациента има усещане за убождане с карфица в областта на ръцете и краката.

Важно е да се знае, че не всички диабетици изпитват симптоми на висока кръвна захар. Също така интензитета на тези признаци варира при различните хора. Но при проява на някои от горепосочените състояния, вие трябва незабавно да се консултирате с лекар, който ще направи необходимите изследвания и ще постави точна диагноза.

FacebookTwitterLinkedIn
4.5/5 - (34 votes)