Необходимостта от фолиева киселина по време на бременността

По време на бременността, вие трябва винаги да се съобразявате с факта, че носите един нов живот в себе си. Ако се грижите за вашето здраве, в същото време вие се грижите и за здравето на бебето. Ето защо трябва да се подложите на една здравословна и балансирана диета, която да включва и приема на фолиева киселина. Постарайте се да  не замествате диетата с витаминни добавки.

По време на бременност невралната тръба е отговорна за развитието на гръбначния стълб и мозъка. За да бъде снабдена с достатъчно количество червени кръвни клетки е необходимо да приемате фолиева киселина. Проблемите, които могат да възникнат при недостиг на фолиева киселина са спина бифида и аненцефалия. Други проблеми, които могат да възникнат са цепнато небце, преждевременно раждане или аборт, а също така и бебе с много занижено тегло.

Фолиевата киселина е жизненоважно вещество за да се образуват нови клетки. Това е от значение за всеки човек особено за бременните жени. Те се нуждаят от това вещество за поддържане на добро здравословно състояние на плода. Организма се нуждае от необходимото количество фолиева киселина по време на бременността, за да се предотвратят неврологични и гръбначни вродени дефекти на детето.

Лекарите препоръчват на бременните жени да приемат около 0,4 мг. фолиева киселина ежедневно.  Целта на този метод е да се предотврати недостига на това вещество и да се избегнат по нататъшни усложнения на плода. Доказано е, че липсата на фолиева киселина по време на бременност може да се окаже причина за вродени дефекти като синдром на Даун. В случаите на това заболяване хората имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46 както всички останали. Диагнозата се потвърждава след изследване на хромозомите. Въпреки това обаче, трябва да се консултирате с вашия лекар за количествата на фолиева киселина, които трябва да приемате, тъй като прекомерната употреба може да бъде една от главните причини за появата на аутизъм при децата.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (104 votes)