Няколко любопитни факти за дограмата

Все повече хора се убеждават в предимствата на качествената ПВЦ дограма. През последното десетилетие се смениха огромно количество стари дограми, а на тяхно място се монтираха нови и значително по – качествени.

В тази статия ще направим съпоставка между различните видове дограма, които се предлагат на българския пазар.

Безспорно, най – популярният вид дограма е тъй – наречената ПВЦ дограма. Тя бива от най – различно естество – еднокамерна и многокамерна, с обикновени и специaлни защитни стъкла против вредните ултравиолетови и инфрачервени лъчения, както и противоударни. Българското население масово си монтира този вид дограма, тъй като цената й е достъпна за повечето семейни бюджети и има задоволителни характеристики. Освен това, повечето български монтажни фирми предлагат само този вид дограма и това донякъде повлиява и на избора на крайния потребител. Предпочитаната марка ПВЦ дограма в България определно е немската РЕХАУ, но тук има едно голямо НО – малко са производствените цехове, които спазват стриктно лиценза и технологията на този немски гигант и понякога качеството на крайния продукт не отговаря на изискванията.

Много популярни са дограмите на Salamander, но тяхната себестойност принципно е с около 20% по-висока, отколкото тези на Рехау, а относно разликата в качеството може доста да се поспори.

В действителност, дървената дограма си остава най – добрия избор за прозореца. Изолационните характеристики на този вид дограма превъзхождат тези на ПВЦ дограмите, а естетическия ефект от тях е далеч по – висок.

Големият минус на дървените дограми определено е високата им цена – разликата в цените на ПВЦ и дървените дограми често достигат троен размер, а това далеч не е по джоба на всеки. Основната причина за това е изполвания материал – при дървените дограми се използват естествени дървени материали като дъб, бук орех, докато при ПВЦ дограмите, материала е в пъти по – евтин и лесно добиваем.

Така че, ако възнамерявате да си сменяте дограмата, запознайте се с характеристиките на двата вида дограма. Това ще ви даде конкретен изглед за вашия избор, спрямо вашия бюджет.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (80 votes)
The following two tabs change content below.
Професионален ремонт на покриви от Адиникс ЕООД