Няколко любопитни факти за дограмата

Все повече хора се убеждават в предимствата на качествената ПВЦ дограма. През последното десетилетие се смениха огромно количество стари дограми, а на тяхно място се монтираха нови и значително по – качествени.

В тази статия ще направим съпоставка между различните видове дограма, които се предлагат на българския пазар.

Безспорно, най – популярният вид дограма е тъй – наречената ПВЦ дограма. Тя бива от най – различно естество – еднокамерна и многокамерна, с обикновени и специaлни защитни стъкла против вредните ултравиолетови и инфрачервени лъчения, както и противоударни. Българското население масово си монтира този вид дограма, тъй като цената й е достъпна за повечето семейни бюджети и има задоволителни характеристики. Освен това, повечето български монтажни фирми предлагат само този вид дограма и това донякъде повлиява и на избора на крайния потребител. Предпочитаната марка ПВЦ дограма в България определно е немската РЕХАУ, но тук има едно голямо НО – малко са производствените цехове, които спазват стриктно лиценза и технологията на този немски гигант и понякога качеството на крайния продукт не отговаря на изискванията.

Много популярни са дограмите на Salamander, но тяхната себестойност принципно е с около 20% по-висока, отколкото тези на Рехау, а относно разликата в качеството може доста да се поспори.

В действителност, дървената дограма си остава най – добрия избор за прозореца. Изолационните характеристики на този вид дограма превъзхождат тези на ПВЦ дограмите, а естетическия ефект от тях е далеч по – висок.

Големият минус на дървените дограми определено е високата им цена – разликата в цените на ПВЦ и дървените дограми често достигат троен размер, а това далеч не е по джоба на всеки. Основната причина за това е изполвания материал – при дървените дограми се използват естествени дървени материали като дъб, бук орех, докато при ПВЦ дограмите, материала е в пъти по – евтин и лесно добиваем.

Така че, ако възнамерявате да си сменяте дограмата, запознайте се с характеристиките на двата вида дограма. Това ще ви даде конкретен изглед за вашия избор, спрямо вашия бюджет.

FacebookTwitterLinkedIn
The following two tabs change content below.
Професионален ремонт на покриви от Адиникс ЕООД
Rent a car Sofia Bulgaria - SpeedyCars.eu