Обувките – моден аксесоар или защита за краката

На нашите предци от древността ежедневно се е налагало да скитат из горещ пясък, замръзнал сняг или неравен и опасен терен само за да си набавят храна и други жизненоважни ресурси. Обувките по това време имали много важна задача – да предпазят незащитените крака то неблагоприятните условия на терена.

Естествено обувките тогава изобщо не са приличали на тези, които познаваме днес, но все пак са били обувки и те са прародителите на тези, които днес купуваме от лъскавите витрини на бутиците. С течение на времето започнали да се обособяват различни типое обувки за различни повърхности и различни нужди като цяло. Малко по малко след това се зародили и различните стилове обувки – дамски, мъжки детски. Различни размери и различни цветове. Това дало начало на обувната модна индустрия. Само няколко века след създаването на първия модел, обувките се превърнали в нещо, което никой не е очаквал – израз на индивидуалност, на стил и дори на социална класа.

Наистина дори и в древна Гърция за аристократичните дами било съвем нормално да имат 30 тина чифта обувки и слуга, който се грижи за тях, но такива жени се брояли на пръстите на едната ръка. Да не говорим че и разнообразието от дамски обувки тогава не е било чак толкова голямо.

Според проучвания проведени в началото на 2012 година в Англия 15% от жените харчат над 1000 паунда годишно само за дамски обувки.Почти всички от тях признават че притежават над 100 чифта. Това е достатъчно доказателство че обувките вече не се използват за това, за което са били създадени. Модната индустрия и непрестанните реклами сериозно влиаят на днешния потребител. Рядко може да срещнете дама с миналогодишен модел обувки или с такива, които не пасват перфектно на дамските и дрехи.

Още един цветущ пример за бума на обувната индустрия е добре познатата Кари Брадшоу от известните телевизионни сериали. Тя признава че всичките обувки и дизайнерски дамски дрехи, които притежава са на стойност над 90 хиляди долара и в същото време няма собствен дом. Факта че това се приема за нормално в днешни дни е малко притеснителен, но пък обзетите от обувкоманията жени със сигурност не са изгубили напълно разума си. Те все още не са забравили основното предназначение на обувките – защитата на краката. Ако едни обувки не се поддържат добре по-скоро ще наранят краката ни и ще ни оставят мазоли, от колкото да помогнат по някакъв начин.

Въпреки коренните промени през вековете обувките остават средство за защита на стъпалата ни. Изразяването на стил чрез тях е важно, но още по-важно е да се чувстваме комфортно в тях.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (55 votes)