Операция на тромбозирани външни хемороиди

лечение на хемороиди

Какво са външните хемороиди и кога тромбозират?

Външните хемороиди (купчинките) се появяват под дентатната линия в ректума в следствие на подуване и разтягане на кръвоносната система на външните хемороидни възглавнички. Уголемяването на тези кръвоносни съдове води до издуване на области, където кръвта се насъбира и евентуално може да започне да се съсирва – което неизбежно води до болезнени тромбозирани хемороиди. Ако лечението на хемороидите се забави е много вероятно те да се инфектират и да започнат да причиняват силни и непоносими остри болки.

Тромбозирането на външните хемороиди е много често срещан проблем, който трябва да подлежи на лечение незабавно. За жалост това състояние на болестта не е детайлно изследвана тема. Съществуват много рискови фактори, породени от тромбозираните външни хемороиди, като към тях се включват непрестанни пристъпи на запек, а при бременни жени и травматично вагинално израждане.

Въпреки, че съществуват много консервативни и неоперативни методи за лечение на хемороидите (диети, храни и лекарства, омекотяващи изпражненията, пиене на повече течности, топли бани, аналгетици, билкови продукти и др.) и въпреки, че облекчават симптомите при повечето пациенти, оперативното отстраняване на тромбозираните хемороиди (т.нар. ексцизия или изрязване) може да се счита за най-добрият метод за лечението им.

Най-новите консервативни препарати като местен нифедипин имат обещаващо бъдеще и редица предимства пред използваните до момента средства за лечение на хемороидите като лидокаинови продукти; въпреки това обаче, в сравнение с хирургическото изрязване, тези средства все още нямат толкова бързо въздействие върху симптомите – което е предимството на операцията.

Оперативното изрязване на тромбозираните хемороиди се извършва от лекар-хирург, сравнително безопасна процедура, с немного усложнения. Недостатък на ексцизията е, че след процедурата има много силна болка, която стихва след дълъг период от време, който може да варира от 1 до 4 седмици.

Показания на тромбозирани външни хемороиди

Острата болка след оперативното отстраняване на тромбозираните хемороиди е най-характерна в рамките на 48-72 часа след операцията. Но както вече споменахме, при повечето пациенти болката не стихва в период до 4 седмици, като рядко е достатъчно слаба, за да бъде пренебрегната.

В едно ретроспективно изследване на проф. Г. Грийнспон (САЩ), се доказва, че оперативната ексцизия довежда до по-бързо облекчаване на симптомите (3,9 дни срещу 24 дни) спрямо традиционното лечение с лидокаин, както и понижава честотата на повторно заболяване от хемороиди (6,3% срещу 25,4%). Друго изследване от Кавчич демонстрира, че след оперативното изрязване на хемороидите, прилагането на местен мехлем 0,2% глицерин тринитрат води до допълнително намаляване на шанса за повторно появяване на хемороиди.

Противопоказания при оперативното изрязване на хемороидите

Абсолютните противопоказания при тази оперативна процедура включват:

  • Всички съмнения, че лезията може да бъде нещо друго, а не тромбозирани външни хемороиди. Причина за нея може да бъде безболезнена ректална маса, а както знаем – външните хемороиди са винаги болезнени. В такива случаи операцията не бива да се състои;
  • Ако причината са вътрешни хемороиди в IV степен (пролабирали и кървящи, „слети“ с външните);
  • Ако е известна тежка коагулопатия;
  • Ако е налице хемодинамична нестабилност;

Освен тези, съществуват и редица относителни противопоказания:

  • Перианални инфекции – при наличието им операцията на външните хемороиди може да доведе до редица усложнения и възпаления;
  • Аноректални фисури;
  • Портална хипертензия – увеличеното кръвно налягане може също да доведе до усложенения;
  • Коагулопатия и всяко друго системно заболяване или коморбидност значително ще увеличат риска при операцията на външните хемороиди.
FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (85 votes)
The following two tabs change content below.

hemodroid2