Приложение на орловите нокти и жасмина в озеленяването

Съвременният ландшафт и дизайн предразполагат към използването на различни растителни видове. Когато става дума за озеленяване на градини и паркове, разнообразието от растения е огромно. Едни от използваните видове за целите на озеленяването са орловите нокти и зимният жасмин. Те са предпочитани заради някои техни специфични качества.

За орловите нокти (Lonicera) са подходящи всякакви почви. Растението се развива добре на рохкави, богати на хумус терени, подходящи са също така и глинестите. Преди да засадите екзем­пляра, трябва да внесете вещества, за да подобрите физическите и химическите свойства на почвата. Внасят се тор, компост, торф.

Орловите нокти растат добре на кисели терени и затова много често се използват за озеленяване на градини.

На прекалено кисели обаче трябва да варувате, за да намалите киселинността. С тази цел се внася вар.

Орловите нокти можете да засадите през пролетта, есента или през втората половина на лятото. Добре е да се снабдите с растения в контейнери със закрита коренова система. Младите растения с открита корено­ва система първо се топят в говежди тор, а след това се садят. При засаждането растенията се поставят на 3-4 см по-дълбоко, откол­кото те са били.

В зависимост от сорта растенията се садят на 1-1,5 м разстояние в реда.

Ако почвата на вашия участък не е подходяща за орловите нокти, то на слънчево място трябва да изкопаете ямка с размери 40×40 см и в нея да смесите горния слой на почвата с органични и минерални торове.

Голоцветният, известен още като зимен жасмин (Jasminum nudiflorum) достига височина до 3 м, със същите размери се раз­пространява и на ширина. Листата му са зелени, дребни, с дължина 1-3 см. Цветовете му напомнят тези на форзицията, яркожълти са и в зависимост от времето се появяват от декември до април.

Зимният жасмин можете да настаните на балкона и терасата. Той изглежда ефектно във високи контейнери и саксии със закрепена в тях опора. Този храст също така може да озелени и части от стени по посока от горе на долу, ако поста­вите там стабилно контейнера. При отглеждане в контейнери много важно е да насипете на дъното дебел слой дренаж.

Навън под небето, редом с шпалир с перпендикулярни рейки, жасминът може да се засади до защитна стена, стената на дома или до пергола. Без опора жасминът ще образува широки ниски хра­сти. Докосващите земята филизи на жасмина лесно пускат корени, затова можете да го използвате като почвопокривно растение.

Младите филизи на жасмина са яркозелени и придават на храста вечнозелен облик. Те изглеждат прекрасно в букети. Във вода на тях бързо се появяват листа. За по-оби­лен цъфтеж филизите на зимния жасмин се подрязват умерено на всеки 2-3 години непосредствено след цъфтежа.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (54 votes)