Островът на Хилядата Храма – Бали

Остров Бали - плаж

Точно така наричат едно от най-красивите места на света – остров Бали. Тропически остров разположен съвсем близо до екватора, точно в сърцето на най-големия архипелаг на планетата – Индонезийския. Бали представлява напълно активен вулкан, който по последни данни е изригвал през 1963г. И е с площ около 5 600 кв. км.Историята на този чуден остров е също много интересна. Около 25 г. преди Христа от Азия се преселват племена на острова, които са днешните балинезийци-кореняци. По-късно около 1 г. преди Христа идват хиндите от Индия, които обогатяват историята и културата на Бали. Ако отидете на почивка в Бали ще забележите, че танците, музиката и фестивалите са начин на живот там. Всеки пурист стъпил на острова бива пленен от тукашната култура за винаги.

По неофициални данни първият европеец стъпил на Бали е холандският изследовател Корнелис ди Хойтман през далечната 1597г. По-късно през 19 век холандците завладяват целия Индонезийски архипелаг. Следват години на икономическа криза, последвана от изригването на вулкана Агунг (днес е най-високата точка в Бали – 3142м.). Въпреки своята трудна съдба, обаче островът все още привлича туристи и предлага едни от най-добрите почивки и оферти в туристическия бизнес.

Не случайно Бали е наричан островът на хилядата храма, храмовете наистина са много. Едва ли цялата ви почивка Бали ще ви стигне да ги обиколите. Ето и тези, които наистина заслужават вашето внимание и не трябва да бъдат пропускани:

Главният храм Пура Пенатарам Агунг, който е център на други 22 храма. В него ежегодно се провеждат над седемдесет фестивала, организирани в името на някое божество.

Вторият по значимост храм е Пура Улун Дану Братан наречен така на езерото Братан и разположен в близост до брега му. Съответно храмът символизира живителната сила на водата.

Друг значим е храмът Пура Тирта Емпул локализиран точно до свещен извор, с чийто води се пълни басейн, в който вярващите топят нозете си, за да се избавят от болести и грехове.

 

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (46 votes)