От Лондон до Ню Йорк за 1 час?

Възможно ли е свръхзвуковите полети да станат реалност? И в бъдеще да се питаме не от коя компания сме си купили самолетни билети, а дали сме си взели от онези новите билети – за свръхзвукови самолети. Естествено, подобни сценарии все още са далеч от реалността, но свръхзвуковиото придвижване съвсем не е.

Преди по-малко от седмица, на 15 август, Би Би Си съобщи, че американските военни сили са направили тестов полет на свръхзвуковия самолет Waverider, като целта е била да се достигне скорост от 2 041.74 m/s. Всъщност единицата, която се използва в новината е Мах, но за нея ще стане дума по късно.

С гореспомената скорост всеки от нас ще може да пропътува цялото разстояние от Лондон до Ню Йорк едва за един час. И все пак още е рано да стягате багажа си за едночасов презокеански полет. Освен това, ако си мислите, че тестовете се правят, за да може British Airways да подобри качеството на обслужването си, сте в истинска заблуда. НАСА и Пентагона използват проекта, за да разработят не по-бързи пътнически самолети, а за да поставят началото на една нова ера в изпращането на ракети.

Какво е Мах 6?

И накрая ви обещахме да ви кажем какво е Мах. Това е съотношението на скоростта на предмет към скоростта на звука. Мах 1 е скоростта на звука – приблизително равна на 343 m/ s, в зависимост от променливи като температура и височина. Скоростта, която самолетът, за който ви разказахме по-горе, се е опитал да достигне е Мах 6. Сравнено със скоростта на един Конкорд например, това е с четири единици повече. Или с други думи 6 пъти скоростта на звука.

Разбира се, опити за достигането на Мах 6 могат да се използват и в проучванията, свързани със създаване на търговски самолети, които да летят с много по-голяма скорост.

Определено обаче, дори обърнати към трансатлантическите полети, тези технологии по-вероятно ще влязат в употреба изключително във военното дело.

Ако бъде доразвита и успешно приложена технологията на един подобен двигател може да послужи за първата свръхзвукова ракета в света.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (47 votes)
The following two tabs change content below.

Ivanov

Latest posts by Ivanov (see all)