Парапети за декорация

Парапети могат да се използват не само за обезопасяване на мястото, където са сложени но и като декоративен елемент на екстериора и интериора на дадена сграда. Често в българската възрожденска къща вътрешното стълбище е било обримчвано с парапети от дърво, с елементи на дърворезба. Типични са флоралните композиции с плетеници и арабески. Срещат се също “дантелените” изрязани парапети.Растителната украса на парапети включва розетки, слънчогледи, лози, дъбови листа, а от животинските изображения се срещат лъвска глава, грифон, орел, паун. Този вид парапети са се слагали в прустове, там, където има отделено по-високо място, приличащо на ложа, както и покрай вътрешни стълбища. Както и при другите елементи от вътрешната декорация на възрожденската къща, така и при парапетите може да се говори за разцвет на барока. Става дума за втората половина на XIX в.

В днешно време традицията да се поставят вътрешни парапети като уникално интериорно решение продължава. Напоследък се използва ковано желязо като материал, който предполага изпълнението на различни орнаменти със засилен уклон към детайла.Това изисква развити умения и художнически поглед на изпълнителите, тъй като отделните извивки или вдлъбнатини са изработени много отчетливо и определят общата визия на компонентите на парапетите. Като се погледнат отстрани, тези компоненти приличат на пъстра ажурна плетка.

Детайлите имат форма на грозд с лозово листо, на обърната буквата S на преплетени клончета с цветчета, на панделки, на цветето на живота, дори на различни свастики. По своите закръглени и извити форми някои от орнаментите могат да се определят като стил барок, т.е малко натруфени, закачливи и раздвижени. Обратно, тези, в линеарно изпълнение със строги геометрични форми са по-изчистени, по-строги и подхождат на една по-тежка обстановка.

Освен за предпазни цели декоративните парапетите могат да служат и за разделяне на пространство или разширение съответно на дадено помещение или балкон. Вместо да слагате плътна стена, може да монтирате парапети от различен материал. Освен от ковано желязо, те могат да са направени и от други метали – алуминий или инокс, комбинирани с дърво и стъкло. Иноксът навлиза в момента в широка употреба, това е много издръжлив материал и е подходящ за жилища в съвременен, модерен стил. При парапети, направени от горните материали също се допуска изработка на различни малки детайли, но по принцип те са по-красиви, когато са в по-проста, дъгообразна форма или пък са съчетани с дървени стълби например.

Изборът на парапети е важен от гледна точка на това да постигнете завършеност на интериорната или екстериорна уредба. Парапети може да поръчате от унифицирани детайли, но те могат да бъдат и плод на дизайнерско решение. Последното е за предпочитане, ако може да си го позволите. Във всеки случай, освен завършеност, парапетите придават и обем, дълбочина на пространствените решения в дома ви или в офиса. Какво решение ще изберете, зависи от комплексни фактори, но важното е да не забравите да сложите парапети на стълбището или балкона или на вътрешната стълба, за да получите крайната и пълна визия на декорацията на помещението или фасадата на сградата.

gradevi.net/cat/parapeti-na-nai-dobrite-ceni-

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (28 votes)