Парфюми – различни видове

Булгари парфюм цена

Разнообразието на парфюмите е внушително. Но на помощ ще ни дойдат водещите парфюмеристи. Според тях парфюмите биват няколко основни групи:

1. Ароматни (Aroma). Типично мъжки парфюми. Основата им е градински чай, розмарин, кимион, лавандула и са комбинирани с цитрусови и пикантни нюанси:

  • Морски  със свежестта на  морска вода;
  • Папратови – при тях основата е кумаринът. Той придава интензивен аромат на прясно окосена трева. Освен това към тази група парфюми се използват аромати на  лавандула, здравец, мъх, и дърво.
  • Плодови – определено мъжки парфюми с аромата на пресни плодове и унисекс аромати, създаващи екзотично впечатление.
  • Ароматни  – зелени листа. Те притежават преобладаващ аромат на трева и зелени листа и са съчетани с лавандула, розмарин и дърво. Ароматни подправки Създават усещане за свежест и прохлада.

2. Шипрови (Chypre). Притежават остър аромат дължащ се на дъбов мъх, лабданум, пачули и бергамот.

  • Шипрови, цветни. Традиционен елемент тук е ароматът на роза, момина сълза, или жасмин
  • Шипрови-плодови. Основните аромати при тази група са  праскова, кайсия,  горска ягода, или екзотични плодове. Отличават се с топъл и богат аромат.

3.  Цитрусови (Citrus). Те са на основата на лимон, портокал, мандарина, грейпфрут, като тези с тръпчив аромат са мъжки, а флоралните- женски.

  • Ароматни – цитрусови.  При тях са добавени лавандула, розмарин, кимион, джоджен.
  • Сладникави. Основата  на тези парфюми са зелен лимон, портокал в комбинация със сладки цветя, карамел или ванилия.

4.  Цветни парфюми (Floral). Това е голяма група която се базира на прясно набрани   цветя, водни цветя, цветни алдехиди В тази група е световно известния марков парфюм Chanel №5. Тези парфюми притежават уникален аромат и непрекъснато се добавят нови продукти към гамата от парфюми.

5. Кожни парфюми (Leather). Тези парфюми имат за цел да премахнат неприятният аромат на естествена кожа.

6. Ориенталски (Oriental). Преобладаващ  елемент е кехлибарът и притежават топлина и чувственост. Ароматът им е упойващ  и е постигнат от мускус, ванилия, екзотични смоли и дърво, ориенталски цветя и подправки.

7. Дървесни парфюми (Woody). Те притежават разкошни дървесни нотки като сърцевина. Основен компонент е сандаловото дърво, кедър, ветивер. Към този приказен аромат се добавя мускус, виолетки, фрезия, дъбов мъх, лабданум… Но също така и горчиви подправки като черен пипер, карамфил, индийско орехче и карамфил.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (61 votes)
The following two tabs change content below.