Първи стадий на рак на гърдата.

Първия стадий от заболяването рак на гърдата е началната фаза на това заболяване. Рака на гърдата е вид болест, която е по-разпространена сред жените, отколкото при мъжете. Той е причинен от развитието на злокачествени клетки, които се размножават неконтролируемо.

Повишените хормонални нива, особено естроген, в резултат от употребата на противозачатъчни лекарства и хормоно-заместителна терапия е причина за това неестествено размножаване на клетките. Други фактори като възраст, фамилна анамнеза или мутирали гени, също може да са част от причините за възникване на рак на гърдата.

Какво представлява първия стадий на рак на гърдата?

Съществуват четири стадия на всеки вид рак. През първите два стадия рака току що е започнал да се разпространява до близките органи. През третия и четвъртия етап болестта се е разпространила в почти всички органи в тялото и унищожава тяхното функциониране.

Първия етап е момента в който започва развитието на това заболяване. Характеризира се с наличието на тумор в гърдата – лобуларен карцином и интрадукталния карцином. В лобуларния карцином бучката расте в лобулите а при Интрадукталния карцином, от който страдат по-голямата част от жените рака на гърдата се развива в млечните жлези. В първия етап от заболяването канцерогенните клетки формират плътна маса и развиват тумор. Той се усеща като твърда бучка в гърдата или в близост до подмишницата. Въпреки това, понякога присъствието на тумора може да бъде открито само с помощта на мамография. В последствие кръвоносните съдове започват да снабдяват с кръв тумора. Този процес е известен като ангиогенеза. След като тумора е напълно развит той започва да навлиза в близките здрави тъкани. Лимфните възли са първото нещо което е засегнато от тумора и от там той се прехвърля до други части на тялото.

Симптоми при първи стадий на рак на гърдата.

Един от най-ранните симптоми за рак на гърдата е появата на твърда бучка. Може да се появи на всякъде по гърдите. Друг признак за появата на това заболяване е прогресивното свиване на кожата около зърната. Флуидните секрети, понякога са съпроводен с кръв. Други симптоми за наличието на рак на гърдата са необяснима загуба на тегло, умора, гадене и загуба на апетит и др.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (82 votes)