Пътуващите в бизнес класа намаляват

За повечето фирми, работещи в авиационната индустрия, бизнес клиентите носят огромен дял от отчетените приходи.

Дори и нискотарифни авиокомании предлагат специални помещения, които да приютят тръгналите по работа. И ако досега пътуването в по-луксозна класа бе запазена привилегия за почти всеки мениджър или директор, то статистиката сочи, че и тази практика скоро може да приключи.

Малко са незасегнатите от икономическата криза фирми, но докато съкращенията в тях се отнасяха главно за административния и обслужващия персонал, то мерките за съкращаване на бюджета вече са се променили. Предполага се, че в близко бъдеще ръководният персонал на компаниите ще върши работата си там, откъдето го прави по принцип – от личното бюро. Много големи фирми вече започват да следят зорко за транспортните разходи на служителите си, като даже и на изпълнителни директори може да им се наложи да летят с най-обикновени самолетни билети.

Дийн Форбс, изпълнителен директор на KDS, която се занимава главно със съвети за изчисляване и намаляне на транспортните разходи на различни компании, твърди, че повечето разноски не са си заслужавали. Срещите, за които служителите са пътували, не са довели до постигането на достатъчно печелившо споразумение или до каквото и да е изобщо. Факт, който за всяка голяма фирма означава пари, отишли на вятъра.

Според г-н Форбс мнението му ще предизвика гневни отзиви от страна на различни авиокомпании, които ще имат значително по-малко приходи отпреди. Той твърди също, че не е честно те да убеждават фирмите да купуват повече билети, отколкото реално им са необходими. Това води до създаване на фалшива икономика, която в крайна сметка няма да доведе до нищо добро.

Дийн Форбс твърди, че ролята му в KDS е да намали трансортните разходи на големи корпорации с поне една четвърт. Това ще стане чрез предлагане на идеята за повече видео и онлайн комуникация между отделните партньори, особено, когато се отнася за пътувания на късо разстояние. Често точно такива трипове излизат най-неизгодни, тъй като са прекалено чести, а цената за билет почти винаги е обратно пропорционална на изминатото разстояние.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (102 votes)
The following two tabs change content below.