Педагогически методи в предучилищна възраст

Всеки родител се интересува живо в ръцете на кой ще повери грижите за детето си докато е на работа. Разбира се това е от изключителна важност особено в днешно време, когато плашещите истории за лоши лелки ги чуваме от почти всяка майка. Незнайно защо или като навик останал от социализма сме свикнали да приемаме, че държавните детски градина са зле по дифолт. Ако искаш нещо качествено трябва да си платиш.

Да така, но за щастие на много майки вече се появиха и частни детски градини, чийто услуги не са толкова невъзможно скъпи както бяха преди години. Днес е голямо предимство детето ви да учи в детска градина, в която се преподава по специални методи като сугетсопедията например. Ако се поровите в нета ще видите, че методите са безбройно много.

Едно от теченията в последно време е валдорфския начин на преподаване. Той се характеризира с това, че въображението и мисловната дейност на децата се стимулира чрез напълно естествена среда и материали. Например спомняте ли си, когато като малки ни караха да събираме и правим човечета от кестени и клечки за зъби? Това е начин по който караме децата ни да се забавляват с напълно естествени материали от природата.

Този метод е и голяма благодат за роделите  които е са привърженици на компютърните игри от ранна възраст и предпочитат детето има стои далеч от тях преди да започне училище и да се появи истинска необходимост от работа с компютър. У нас до днешна дата има повече от две хиляди такива детски градини, които преподават напълно и само по валдорфския метод. Специалистите у нас, които да са минали такова обучение за жалост не са много, но бройката им се увеличава с всеки изминал ден.

Друг изключително ефективен метод се нарича сугестопедия. Това е метод, с който чрез емоционално – психологическо въздействие под формата на игра детето се научава на  чужд език например. Този метод се прилага от много учители, които дори без да знаят го прилагат благодарение на усета и любовта към децата като не ги карат да се чувстват виновни, че не могат да запомнят дадена дума. Сугестопедията се предпочита и от много родители, защото резултатите за бързи и качествени, а децата са ентусиазирани и щастливи.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (93 votes)