Полагане на хидроизолация на тераса

На какво е подложена една открита тераса?

Смея да кажа, че съм от щастливците, които живеят в собствена къща. Това ми дава възможност хем да съм в непосредствена близост до града, хем да мога да избягам от градската джунгла. Аз и моето семейство живеем в тих и спокоен квартал в покрайнините на един от най-големите градове в България. Придвижването до центъра не е проблем, благодарение на малкото разстояние и редовния транспорт – изобщо, животът в собствена къща е идилия, докато не се наложи да ремонтираш нещо по нея.

Проблемната част от нашия дом се оказа терасата на втория етаж. Тя придава допълнителна архитектурна стойност на къщата и в същото време е чудесно място за отдих и забавление. На тази тераса обичам да стоя с часове дори през зимата, защото от нея се разкрива уникална панорама към Балкана с неговите скални релефи и гористи местности. Дори през зимата, когато дърветата са голи гледката спира дъха, а терасата е мястото, от което най-добре мога да ? се порадвам.

Същата тази тераса е строена преди по-малко от 10 години, както и цялата къща. Да си призная, при нейното изграждане изобщо не беше предвидено полагане на битумна хидроизолация, защото строителите ме увериха, че такава няма да бъде необходима. Все пак беше използван специален вид бетон и върху нея щеше да има облицовка. Облицовката на терасата включваше плочи от гранитогрес, специално избрани, защото са предназначени за външна настилка, но за моя изненада след време забелязах напукване на голяма част от плочите. Пролуките дадоха свободен достъп на влагата до сърцевината на стомано-бетонната плоча, а от там и до вътрешните помещения, заемащи първия етаж на къщата.

Както разбрах впоследствие, силното слънце и големите горещини, заедно със снеговете и много ниските температури през зимата постепенно са причинили напукването на облицовката. Дори и най-здравият гранитогрес има определен експлоатационен живот, а плочките,които бяхме налепили върху терасата дори не бяха от най-качествения модел. Терасата не просто се рушеше бавно – рушаха се и бетонната плоча и таваните на стаите, които се намираха непосредствено под нея.

Защо се наложи да направим хидроизолация на терасата?

В един момент стана ясно, че терасата е източник на влага и трябва да бъде ремонтирана, възможно най-скоро. Този път реших да поверя ремонта на добра и утвърдена строителна фирма, затова се спрях на тази с най-дългогодишна практика в нашия регион. Потърсих отзиви за нейната работа и те бяха повече от добри, затова веднага се свързах с нейния управител и след кратък разговор определихме дата, на която да се направи оглед на място, който да покаже как ще се процедира.

Огледът беше извършен от самия собственик на фирмата, който се оказа изключителен специалист в своята област. Той ме убеди да направим качествена хидроизолация, за да осигурим максимална защита не само на самата тераса, но и на вътрешните помещения. Както ми беше обяснено, всяка част от една сграда, която е изложена постоянно на неблагоприятни атмосферни влияния трябва да бъде перфектно хидроизолирана – това се отнася и за покрива, за основите и дори за вътрешните помещения, като бани, мазета и подземни гаражи.

Защо избрах битумна хидроизолация?

Решението за изолиране на терасата беше взето лесно, както и изборът на материала, който ще се използва. Бяха ми препоръчани няколко вида изолации, като изборът падна върху двукомпонентна битумна мембрана, поради нейните отлични характеристики, а и съотношението цена/качество изигра решаваща роля.

Моделът на който се спрях беше дестилиран полимер-модифициран битум, подсилен със специална армировка. Този материал, както ме увериха беше вечен и еднакво устойчив на много високи и много ниски температури, а освен това лесен за полагане и изключително устойчив на механични въздействия. Върху него можеше да се ходи свободно, дори когато няма направена запечатваща замазка. Избрах полагане на битумната хидроизолация и бих направил този избор отново, защото той наистина се оказа отличен хидроизолационен материал.

Как беше положена битумната хидроизолация?

Хубавото на битумните мембрани е, че те не се влияят нито от висока, нито от ниска температура и могат да се полагат практически при всякакви атмосферни условия. Въпреки адаптивността на битума обаче, самата подготовка на основата изисква благоприятни метеорологични условия, затова изчакахме времето да се затопли и дъждовете да спрат, преди да започне самият ремонт.

Ремонтът започна с оголването на бетонната плоча, което означаваше – сваляне (изкъртване в случая) на облицовъчните плочки и премахване на лепила и ронеща се замазка. След щателното почистване беше направена нова замазка с придаване на наклон за оттичане на водата. Замазката беше смес от вароциментов разтвор и специални лепила, които трябваше да ? придадат еластичност, така че свиването и разширяването при високи и ниски температури да не предизвика ново напукване.

Върху изсъхналата замазка беше нанесен битумен грунд в течна форма. Два слоя, нанесени с четка осигуряваха отлично сцепление между основата и битумната хидроизолация – мембраната, така че да не останат незалепени участъци при полагането. Цоклите и ъглите бяха облепени с PVC ленти, за да се предотврати всяко проникване на водата към вътрешните помещения на къщата.

Полагането на самата битумна мембрана беше най-интересната част. Операцията включваше полагане на изолацията и залепване на принципа на газопламъчното лепене. В някои случаи може да се използват и специални лепила, но екипът на фирмата ме убедиха, че това е най-бързият и ефективен начин на залепяне. Залепянето беше извършено с газови горелки, които разтопяваха гумираните мушами и ги залепяха плътно към грундираната основа.

Освен влаго защита беше направена и термоизолация, която щеше да предпази бетонната плоча от температурните амплитуди през зимата. След като помещенията, намиращи се непосредствено под терасата се отопляваха, а самата тя беше изложена на минусови температури, това действие беше задължително и освен всичко останало, щеше да направи много по-топли самите стаи в къщата.

Последното действие на строителите от наетата фирма беше запечатката, която щеше да направи битумната изолация вечна. Въпреки пясъчната посипка, която я пази, замазката осигурява много по-надеждна защита. Остана само облицоването на терасата, за което се наложи да използвам услугите на друг майстор, тъй като фирмата не предлагаше тази услуга. Накратко – избрах полагане на битумна хидроизолация, защото се оказа най-доброто техническо и финансово решение, а и най-масово използваното, както се оказа впоследствие.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (79 votes)