Помощ при обжалване на обществена поръчка

Как да подадем жалба до ВАС по ЗОП

Обжалването на обществена поръчка не е лесна задача, защото процедурата изисква да се покрият определени изисквания. Макар и в своята същност това да не е толкова сложна задача, потърпевшият в случая трябва да докаже по някакъв начин това, че взетото решение в полза на друга фирма е несправедливо.

Как да подадем жалба до ВАС по ЗОПТова звучи като доста лесна задача, но все пак е доста сложно. За да се покаже, че друга фирма е спечелила без да има основание за това, то най-малкото трябва да сте много добре информирани и на ясно със ситуацията при вашите конкуренти, защото иначе просто действате наслуки.

Стартирането на процедурата не е лесно

Ако трябва да сме напълно обективни, тогава може би ще трябва да признаем пред себе си, че процедурата по обжалване на обществена поръчка пред ВАС не е лека и има реален риск да се провалим. В процедурата се започва с представяне на ситуацията под определен ред, което само по себе си изисква много време и усилия от страна на нетренирания човек, който не е свикнал да обжалва подобни решения.

Ако имате на разположение адвокат, който да се е специализирал в обжалване на обществени поръчки, тогава няма да ви се стори толкова трудно. Той ще стартира процедурата много бързо, като за целта ще вложи рутина, каквато едва ли можете да видите в човек, който не е професионалист.

Излагане на доказателствата по случая

Много е важно да се отбележи това, че за да се обжалва обществена поръчка трябва да се борави с доказателства. Не може просто така да се отиде и да се заяви, че резултатите и решенията не ви удовлетворяват, защото това е нещо, което всеки би могъл неоснователно да направи.

За да бъде разгледана жалбата ви, вие трябва да посочите от кои аспекти сте неудовлетворени. Трябва да посочите вашата гледна точка и да я подкрепите с факти. По този начин ще посочите коя точно част не е според вас обективна.

Адвокатът специалист в обжалването на обществени поръчки може да се окаже разликата между успеха и неуспеха, защото той много добре знае как да постави акцент на дадено слабо или силно място, което да предреши резултатите за вас, и то в наистина сериозна степен.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (47 votes)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.