Последствията от затлъстяване

Най-простото обяснение на термина затлъстяване е „състояние, което възниква поради натрупване на излишни мазнини в тялото“. Затлъстяването се счита за една от водещите причина за редица други заболявания и здравословни проблеми в света.

Наред с това при възрастните, наднорменото тегло в детска възраст е един проблем, който засяга почти всички развити нации. Ние не осъзнаваме, че това е по-голям проблем от колкото си мислим и той може да доведе до последици, от които най-страшната е смърт.

Съществуват множество медицински последствия при затлъстяване, както при децата, така и при възрастните. Вижте най-важните от тях:

Сърдечно – съдови заболявания

Сърдечно – съдови заболявания като инфаркт, коронарна сърдечна недостатъчност и т.н. са някой от основните последици от затлъстяването при хората. Наднорменото тегло води до хипертония или високо кръвно налягане, което е сред водещите причини за сърдечните проблеми. Тъй като затлъстяването е основната причина тези състояния се счита, че то косвено води до проблемите със сърцето, които могат да доведат до смърт.

Артроза

Артрозата е дегенеративно заболяване на ставите, в резултат на което се унищожават ставните хрущяли. От това състояние обикновено страдат хората от средната възраст. Затлъстяването се смята и за една от основите причини за остеоартрит, тъй като високото тегло оказва силно натоварване върху ставите и по-специално върху тези на коленете.

Диабет

Съществува силна връзка между затлъстяването и диабета. Когато човек е с наднормено тегло, допълнителните мазнини в тялото оказват силен натиск върху способностите на организма да се справя с кръвната захар, като се получава резистентност срещу инсулина. Така човек става силно податлив на диабет тип 2.

Отделно от тези проблеми, последиците за хората страдащи от затлъстяване включват още възможност за получаване на инсулт, рак, сънна апнея, подагра, болести на жлъчния мехур, репродуктивни усложнения, затруднено дишане, незадържане на урина и други. От друга страна се наблюдават и психологически проблеми, особено при децата – депресия, ниско самочувствие, интровертност, липса на доверие, невъзможност за вписване в цялостната картина, изолация от останалите деца и т.н.

Затова не забравяйте старото правило, което гласи, че малките неща, които се правят за превенцията на напълняването водят до спестяване на много излишни килограми.

FacebookTwitterLinkedIn
4.4/5 - (27 votes)