Практични съвети за профилактика на климатик

Всеки собственик на климатик рано или късно се сблъсква с профилактика на климатик. Климатици, на който не прави профилактика губят гаранция и доста по-често се развалят. Какво по точно представлява профилактика на климатик? Най общо казано това са регулярни дейности по почистването на климатика.

Миенето на филтрите на климатика е част от профилактика на уреда и трябва да се прави на две до три седмици. Масово се забравя за миене на филтрите на климатика. Това води най-често до проява на неприятна миризма в помещение и спадане на мощността на компресора на климатика. По просто казано зимата, когато климатика трябва да топли и е с непочистени филтри, вместо да духа топло той ще издухва хладен въздух .  За да почистите филтрите на вашите климатици не се нуждаете от специални умения. Сваляте филтрите от климатика и ги миете с хладка течаща вода. Водата не трябва да много студена или много топла, в противен случай ще се  подредят филтрите. Повредени или разкъсани филтри на климатик трябва да се заменят с нови.   Миенето на филтрите на климатика е задължително условие за дълга експлоатация на уреда.

При профилактика на климатик се използват специализиран контактен спрей за климатици и препарат за почистване на пластмаса.  При липса на специализиран спрей, може да се използва обикновен обезмаслител, но той няма да създаде защитен слой и ще трябва  да го ползваме доста по често. За пример, ако при профилактика на климатик  ползваме спрей за климатици ще имаме защитен слой  предпазващ от развитие на бактерии и микроорганизми за няколко месеца, а обикновения обезмаслител просто почиства и следващия месец пак трябва да го ползваме.

Хубаво е да разглобим предния панел на климатика, а не само да отворим предния капак на уреда. Целта е да имаме пълен достъп до изпарителя на климатика, за да можем хубаво да го напръскаме със спрея.  Задължително веднъж годишно е да замерим налягането на фреона и при нужда да допълним климатика. Това са най-основните неща свързани с профилактика на климатик, които трябва да знаете.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (56 votes)
The following two tabs change content below.