Пране на мокети в София: Опасен ли е прахът?

Пране на мокети от Team Clean София

Като един от най-прашните градове в България, София предразполага към развиването на астма и алергии. Особено коварно е положението с наситеността на прах в текстилни покривала за под или други обекти, което често ни кара да мислим за пране на мокети и килими, дори в по-високите части на града, където прахът следва да е по-малко.

Пране на мокети у дома или в офиса

Грижата и дейностите по почистване и пране на мокети следва да бъде регулярна, компетентна и специфична с оглед конкретиката. Специфичния подход може да зависи от редица фактори, но той е задължителен, за да не се нарани или разкъса материята на вашия мокет.

Въздухът в дома е функция на домашните текстилни настилки

Реално, всички повърхности в дома, дори твърдите, има свойството да задържат прах по себе си. Най-коварни са тези с текстилни нишки, чиято плетка има способността не само да задържа прах за дълго време, но и да го освобождава при механично разтребване.

Колко е опасен този прах реално?

Какво съдържа той и как се отразява на човешкият организъм?

Прах е кумилиативен термин описващ дребни частици, които са достатъчни малки, за  да се носят свободно във въздуха, подбудени или от струя въздух или механично движение с кинетичен характер (изтупване).

Съдържанието на прахът по мокета в дома може да бъде както биологичен, така и съвсем такъв от не-живата природата като пясък, дребни частици почва и какво ли още не. Тъй като те имат по-висока маса от въздушните атоми, микро-праховите частици рано или късно се утаяват на повърхността на нещо, много често пердета или мокети.

При задвижване, ходене или тупане, този прах се отделя, вдигайки го отново във въздуха и така вероятността му за влизане в дробовете е много по-голяма. Следствие на това, натрупването на прах в горните дихателни пътища може да доведе до кихане, а това до разкъсване на лигавицата, което предразполага към инфекции и други проблеми.

Какво се случва с праха при вдишване

При вдишване, праха може да достигне до горните лигавици, та дори и дробовете, къде да заседне във фините, милиардни капилярни структури, които действат непрестанно, за да снабдят организма с кислород. Тези големи по размер прахови частици могат да наранят дроба, оставайки жестоки следи по него, правейки ефикасното дишането по трудно.

Това може да се отрази на окисляването на кръвта, а от там да има наследени други проблеми.

Защо ви казваме всичко това?

За да си дадете сметка колко е важна поддръжката на чист под, особено ако разполагате с мокет и защо регулярното ръчно или машинно пране на килими и мокети е задължително, особено, ако имате малки деца, за да предпазите тяхното здраве и да предотвратите развитие на респираторни и други заболявания, които да се отключат на по-късна възраст при детето.

Машинно пране на мокети VS. почистване с прахосмукачка

Почти всички, ако не и всички, разполагат с прахосмукачка, с която премахват гореспоменатият прах. Но засилената активност може да на бие праха по надълбоко, сплъстявайки го близо до основата на мокети, а това е непосилно за премахване на слабото домакинско оборудване.

За това има фирми за пране на мокети, килими или друг тип текстилни покрития като Team Clean /TeamClean.bg/, които специализират в правилното и ефективно пране на мокети за цяла София. Всичко на добра цена, без ограничение в кварталите, дори могат да вземат мокет за пране на техен терен.

FacebookTwitterLinkedIn
5/5 - (1 vote)
The following two tabs change content below.
Аз съм собственик на директория за статии Article-bg.eu. По-долу можете да придобиете малко по-широка представа за мен. Вижте и линковете, в случай, че имате нужда от SEО услуги или SEO копирайтинг. Повече за мен - Димитър Георгиев.