ПРАВИЛНА ГРИЖА ЗА ХАВЛИЕНИТЕ КЪРПИ

Хавлиени кърпи

Хавлиените кърпи могат да загубят своите качества ако не се изперат и изсушат правилно. Всеки обича след баня да използва хубава, добре ухаеща пухкава кърпа. Особено, когато сте закупили висококачествени кърпи, вие ще искате да спестите пари и да удължите живота им, като предприемете необходимите стъпки за увеличаване на техните първоначални качества.

ПРАНЕ НА КЪРПИТЕ

1. Необходимо е кърпите да се перат на не повече от 60 градуса като се използва качествен перилен препарат. Кърпите могат да се втвърдят, ако останат остатъци по тях от праха за пране или ако сте го предозирали и не са се изплакнали добре.
2. Изберете пълна програма за пране с достатъчно дълъг цикъл на плакнене, така че да сте сигурни, че перилният препарат се е изплакнал добре. Ако смятате, че все пак той не се е отмил пуснете кърпите на допълнителен цикъл на изплакване като не е необходимо да добавяте прах.
3. Важно е след цикъла пране кърпите да се преместват от пералнята възможно най-скоро в сушилнята. Ако ги оставите мокри в пералнята, в коша за пране или дори в сушилнята във влакната започват да се образуват бактерии, плесени и неприятна миризма. Тогава е необходимо повторно пране.

КАК ДА ЗАПАЗИМ ХАВЛИЕНИТЕ КЪРПИ МЕКИ

Ако изперете кърпите с 1 чаша ябълков или бял оцет Вие ще ги запазите меки за по-дълго време. Периодично пране с оцет ще премахне част от излишната утайка перилен препарат, задържала се във влакната на кърпите. Добавяте оцет, при основния цикъл на прането (без да прибавяте перилен препарат) и стартирате цикъла пране, както обикновено. Този процес трябва да се повтаря на всеки шест до осем седмици.

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ХАВЛИЕНИТЕ КЪРПИ ОТ БАКТЕРИИТЕ

Точно влажната баня е идеална среда за развитието на микроорганизми в хавлиените халати, кърпите за лице и ръце. Техният брой може да се удвои на всеки 20 минути достигайки колосални бройки. Настъпва проблем при повторното използване на кърпите,защото тогава вече при допира с кожата ни, бактериите се предават върху човека и могат да причинят инфекции. Положението може да се влоши допълнително при наличието на рана.

Препоръчителна практика е кърпите за ръце да се сменят всеки ден, а кърпите за баня да се използват само от 1 човек. Те трябва да бъдат прани веднъж или 2 пъти седмично. Ако кърпата се намокри много, е добре веднага да бъде сменена, независимо от това дали е за лице, ръце или баня.

КАК ДА ПРЕМАХНЕТЕ НЕПРИЯТНА МИРИЗИМА ОТ КЪРПИТЕ

Ако кърпата е с неприятна миризма използвайте сода. При изпиране на хавлиените кърпи, използвайте 1/2 чаша сода за хляб вместо перилен препарат. Содата помага за поддържане на кърпите меки на допир, като в същото време им придава приятен и чист аромат.
Да не се използва белина! Тя може да започне да разгражда влакната на вашите кърпи и да им образува дупки.

СУШЕНЕ НА КЪРПИТЕ

1. Правилното сушене на хавлиени кърпи също има отношение към свежестта и мекотата на самата кърпата. За предпочитане е хавлиените ни кърпи да се сушат на открито в случай, че не разполагаме със сушилня.

2. Не сушете кърпи или дрехи в къщи. Вредно за здравето Ви.
Според шотландският в. „Хералд“ когато простираме у дома, увеличаваме влагата в помещенията с 30 процента в деня на прането и с 15 процента след това. Това неминуемо води до появата на спори на плесени и до влошаването на качеството на дишания в апартамента въздух. В такива условия лесно се развиват астма и други алергични заболявания.

3. При сушене на кърпи в къщи може да използвате стоманената лира за баня, която е предназначена за отопление на банята или тоалетната, и едновременно с това може да служи за сушене на хавлиени кърпи.

4. Ако използвате сушилня не слагайте омекотител на кърпите. Той допълнително ще запуши влакната на вашите кърпи и ще инхибира въздухопоглъщането им. Това ще доведе до по-бавно сушене.

5. След като сте използвали кърпата е добре веднага да я окачите да изсъхне. Окачени кърпите ще изсъхнат по-бързо и ще се запазят за по-дълго време.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (42 votes)
The following two tabs change content below.
Ателието за професионално пране Best Clea aqua cleaning обслужва както граждани така и корпоративни клиенти. Предлагаме услугите професионално пране, химическо чистене и парно гладене. Пране на постелъчно бельо за ресторанти, пране на спално бельо за хотели, вили, СПА центрове, фитнес и спортни зали. Индивидуална пералня, пране на ски екипи, пране на пухени якета, пухени завивки, одела, почиставане на костюми, бални рокли, спортни екипи, работно облекло, пране и гладене пердета завеси плюшени играчки и др. Безплатна доставка за поръчки над 40 лв за София. Актуални промоции всеки месец. Ваучери за отстъпка. Преференции за корпоративни клиенти.