Причини и лечение на остра вирусна инфекция

Грипът е заболяване, което е причинено от вирус. Той се предава чрез кашляне и кихане. Когато навлезе в организма, той атакува клетките, където се размножава и предизвиква поява на остра вирусна инфекция.

Промяната в РНК на вирус, може да предизвика неговата мутация, като по този начин се произвеждат повече щамове. Тази непрекъсната промяна, кара вируса да избегне защитата на имунната система, дори ако са предприети предпазни мерки. Човек е податлив на грипен вирус през целия си живот. Въпреки, че са взети правилни мерки за предпазване, антителата не разпознават новите щамове на вируса и това предизвиква размножаването им.

Грипната инфекция понякога се бърка с обикновена настинка, но симптомите на грип са по-тежки. Заболяването продължава около седмица, понякога и повече. То се характеризира с внезапно начало, придружено с висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, хрема и суха кашлица. Виене на свят и загуба на апетит е друг симптом за поява на грипна инфекция. Понякога повръщане, слабост и болки в ушите може да придружават останалите симптоми.

Грипът засяга хората от всяка възраст и по всяко време. Въпреки това, някои са по-податливи по време на смяна на сезоните. Основно засегнат е дихателния канал. Болестта лесно се предава от човек на човек. Тя се разпространява по въздушно капков път чрез кихане или кашляне.

Симптомите се откриват и диагностицират по три различни начина. Първо лекарят може да назове диагнозата за грип, ако се проявяват специфични симптоми. Второ той може да поиска кръвни тестове, за да се определи типа на вирусния щам. Накрая лекарят може да изиска анализ на спинална течност.

Първата стъпка в лечението на грип е превенцията. Това се прави чрез ваксинация, както и избягване на контакт със заразени хора. Едно лице може да бъде заразено най-малко един ден преди да започне проявление на симптомите. Вирусът се предава чрез капчици от респираторни секрети, които се отделят при кихане и кашляне. Ето защо превантивните мерки трябва да включват много добра хигиена, миене на ръцете, почистване на повърхности, дрехи и др.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (80 votes)