Причини за косопад

Косопада е често срещан проблем, от който са засегнати много хора от всяка възраст. Докато загубата на коса се смята за естествен процес при стареене, все по-млади хора са засегнати от този проблем поради различни причини. Някои от тях са използването на неподходящи продукти за коса, електрически уреди и др.

Най-честите причини за косопад са:

–          Гените. Те могат да бъдат предадени от двамата родители. Ако те са имали проблем със загубата на коса, това е твърде възможно да засегне и тяхното дете в една по-късна възраст. Като например плешивостта при мъжете.

–          Стрес. Счита се, че стресът е един от най-честите причини за косопад. Той влияе на хормоналните нива, които имат голямо значение за причиняване на косопад.

–          Дихидротестерон /ДХТ/. Дори млади мъже на възраст от 19 години, може да страдат от загуба на коса поради този проблем, който води до трайно оплешивяване.

–          Лекарства. Много от тях са причина за косопад, особено тези които са за лечение на хормонални заболявания. При подобен проблем трябва да се консултирате с лекар.

–          Анемия. Тя е причинена от липса на желязо, което е една от основните причини за загуба на коса. Необхоидмо е да се яде много богата на желязо храна, като зърнени култури, зеленчуци и др.

–          Трихофития. Това е кожен проблем, причинен от гъбична инфекция по кожата. Могат да бъдат засегнати както скалпа, така и веждите и миглите. Обикновено се появява едно петно, което е съпроводено със сърбеж и лющене. Това е една от най-честите причини за косопад при децата.

Причините за косопад могат да бъдат най-различни и за да се справите с тях трябва да прибегнете до някои промени. Ако този проблем е вследствие от прием на лекарства, трябва да потърсите консултация с лекар. Най-добре за справянето с косопада е да вземете мерки още при първите и най-ранни симптоми. В случай на трайна плешивост има начини за трансплантация на коса, които се прилагат все по-ефикасно. Не забравяйте, че грижата за косата е от основно значение за да я поддържате здрава и красива.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (97 votes)