Причини за остеопороза и как да се предпазим от нея

Близо 45 милиона от хората по цял свят страдат от остеопороза; това е костно заболяване, при което се губи плътността на костите и те стават изключително крехки. Ако не се постави правилна диагноза и остеопорозата не се лекува, това може да доведе до редица последващи заболявания.

Статистическите данни и изследвания на тези близо 45 милиона засегнати от този проблем показват, че при всички тях има едни общи знаменатели или по-точно казано това са причините за болестта. Остеопорозата изглежда е силно свързана с формата на скелета и по-ниските и слабите са много по-силно застрашени от нея. Един от начините за предотвратяване на заболяването е да останете активни и да поддържате форма, защото обездвижването кара костите да губят своята здравина и те стават много по-склонни към получаване на фрактури.

Цигарите са още една от причините за остеопороза и съвет към всички пушачи, които искат да се предпазят от болестта на костите е да се откажат от този си порок. Да, със сигурност това не е лесно, но волята комбинирана с желанието да държите „порестите кости“ далеч от вас ще ви помогне да постигнете желаният резултат.

Проблемите, свързани с остеопороза също така може да се причини от прекомерната употреба на алкохол.

Това са факторите причиняващи остеопороза, върху които можем да въздействаме. Съществуват и рискови фактори за остеопороза, които не зависят от нашите действия. При някой от заболелите е установено, че причината е наследствено предаване на болестта. Затова, ако съществува фамилна анамнеза за остеопороза, тогава трябва да се правят изследвания и тестове възможно най-често за да се диагностицира евентуалният проблем възможно в най-ранните му фази.

Един от добрите начини за предпазване от болестта е поддържането на балансирана диета. В нея е важно да има достатъчно количество витамин D и калций.

Тренировките също са сред най-добрите методи за избягване на остеопорозата. Включете упражнения за цялото тяло, а не само за части от него, които са по-високо рискови като бедрата, гръбнака и китките.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (53 votes)