Причини за поява на синузит

Синузитът е един доста досаден проблем, който може да ви докара и доста усложнения на здравето. Затова е добре да се научат кои са причините за появата му. Доста пренебрегвана причина за болестта е скрит проблем със зъбите или отслабената имунна система, както и емоционални и други натоварвания на психиката.

Как зъбите се отразяват на синусите?

Горните зъби са в непосредствена близост до максиларните синуси (те се намират под скулите на лицето. Ако някой от зъбите се инфектира, има опасност да се образува гнойна торбичка, която да се спука в синусната кухина и да причини възпаление на синусите. Ако инфекцията на зъба остане незабелязана, антибиотиците ще изчистят синусите временно и след време пак ще се развие синузит. Нов курс на лечение с антибиотици ще направи вирусите и микробите резистентни към тях и така лечението ще бъде много трудно. Затова е нужно да се направи стоматологичен преглед за да се установи дали инфекцията не идва именно от заразен зъб.

Перфорация в синусните кухини може да се получи от незначителни травми, стоматологично лечение с остри инструменти или изваждане на зъб. Тази перфорация може да доведе до инфекция на синусите и получаването дори на хроничен синузит.

Втората пренебрегвана причина за поява на синузит е отслабената имунна система, която прави хората много по-податливи към различни възпаления. Знае се, че има групи хора, които са с потиснати имунни системи и това ги прави склонни към развитие на хроничен синузит. Това са хората с вродена имунна недостатъчност, тези на химиотерапия и употребяващите кортизон от дълго време.

Може би най-голямата заплаха за нашите имунни системи се крие в прекалената употреба на антибиотици. Когато премине първият курс на лечение на синузит и ефектът е незадоволителен, тогава лекарите обикновено изписват нов антибиотик, който е още по-силен. Много е вероятно той също да не доведе до желаното излекуване поради три причини:

Първа причина – вирусите стават резистентни към антибиотиците и се превръщат в така наречените „супер вируси“, които никакво антивирусно лекарство не може да унищожи и така инфекцията е изключително сложна за лечение.

Втора причина – антибиотиците убиват добрите бактерии в червата, а именно те са организмите, които се борят срещу дрождите Candida. Дрождите могат да се развият в червата и след това могат да засегнат синусите, което да превърне синузита в хроничен и повтарящ се по няколко пъти в годината.

Трета причина – антибиотиците сами по себе си могат да отслабят клетките на имунната система. Изследванията показват, че антибиотиците могат да увредят митохондриалната мембрана (част от клетките, където се произвежда енергията) на клетките на имунната система, което ги прави неспособни да ни защитават.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (39 votes)