Прилагане на диета за предотвратяване на болките при панкреатит

Панкреатитът е тежко възпаление на панкреаса. Това е задстомашна жлеза в близост до дванадесетопръстника, която стимулира производството на храносмилателните ензими в тънките черва. Тези ензими са отговорни за превръщането на протеините, мазнините и въглехидратите във вещества, които по-лесно се усвояват от червата.

Съществуват много фактори, които могат да причинят появата на панкреатит. Някои от тях са алкохолизъм, тютюнопушене, коремна операция, наследствено заболяване, камъни в жлъчката, инфекция или нараняване на корема, високи нива на мазнини, язва или кистозна фиброза.

Хора страдащи от панкреатит, могат да предотвратят по-нататъшни усложнения, като спазват здравословна диета. В противен случай, заболяването ще премине към хронична форма. Ето защо най-добрия начин е, да се направят промени в хранителния режим като:

– Консумирайте храната на малки порции и често, тъй като това ще облекчи симптомите на болестта. Продуктите, които трябва да се избягват при възпаление на задстомашната жлеза включват: кофеин, тютюнопушене, пикантни храни, яйца, масло, сирене, пържени храни, бекон, пица, бира, боб и други храни, които могат да причинят възпаление на панкреаса;

– Храни с ниско съдържание на мазнини – ако имате хроничен панкреатит, трябва да консумирате храни като пресни плодове и зеленчуци, постни меса и пълнозърнести храни. Спанак, боровинки и червено грозде са храни, с антиоксидантни свойства и богати на витамини. Избягвайте червените меса, тъй като те са богати на мазнини, както и колбаси, и други тлъсти меса. Препоръчително е да консумирате меса като: пилешко, риба и др.

– Избягвайте консумацията на мляко – много от страдащите от панкреатит също са открили, че не могат да консумират повечето млечни продукти, поради високото съдържание на мазнини. Това включва сирене, масло, сметана и мляко. Киселото мляко, от друга страна, може да бъде много полезно, ако съдържа активни живи култури или пробиотици, като подпомага храносмилането и ще бъде ефективно в борбата с панкреатита.

– Дехидратация – пациентите с панкреатит имат склонност да се дехидратират лесно, така че се уверете, че болния приема достатъчно вода през целия ден, като се препоръчва количеството да е поне 8 чаши на ден.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (110 votes)