Проблемен ипотечен кредит – решение

Представете си, че случайно настъпи непредвидима ситуация в живота ви и се нуждаете от бърз кредит – временно финансово затруднение, като неочаквано уволнение, понижение или забавяне на заплати, проблеми в семейството – всички тези и много други причини за неплатежоспособността на кредитополучателите.

Резултатът – закъснели вноски по ипотечния, потребителски или друг кредит. Санкциите и лихвите с всеки изминал ден растат експоненциално, а от банката ви напомнят, че ако не постъпят плащания от ваша страна по Вашия заем, задълженията ви ще бъдат прехвърлени към колектори.

Кои са колекторите?

Колектори (от латинската дума „колекционер“ – колектор) наричат служителите на агенции за събиране, които се занимават с връщането на дългове на банки от страна на домакинства и предприятия, както и други организации, които са получили кредит и пари на заем.

Като правило агенциите за събиране на дългове се занимават с по-големи суми. Ако не сте погасявали кредита си повече от два до четири месеца има голяма вероятност да ви потърсят. Въпреки всички страхове, от които се страхуват задлъжнелите кредитополучатели, колекторите от тези агенции не прибягват до престъпни заплахи и актове.

Обикновено процедурата е в три етапа.

  • Първата стъпка е предварително отдалечена комуникация, при които длъжника се изпращат имейли, SMS съобщения и обаждания с искания за изплащане на дълга по отпуснатия заем, както и опитите да се определи причината за неплащане и да предложи възможни решения за справяне със ситуацията за погасяване на въпросния кредит.
  • През втория етап колектори могат да се държат много по-активно – изпращане на писма или да се обаждат.
  • След това, ако длъжникът не е погасил дълга си, колекторите прибягват към третия етап – събиране на дълга на място т.е. идват ви на посещение.

Не може да се отрече, че част от събирачите на дългове по отпуснати кредити и заеми прибягват до незаконни методи и нашия съвет в такъв случай е да се обърнете към местната дирекция на МВР за съдействие срещу неправомерни действия спрямо вас.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (76 votes)
The following two tabs change content below.