Проблеми с простатата – причини, симптоми, лечение и прогноза на рак на простатата

Рак на простатата е заболяване, при което е засегната простатната жлеза.

При ранен етап на рак на простатата не се забелязват симптоми. Необходимо е ранно диагностициране на състоянието, тъй като в ранен стадий то е лечимо.

Простата е орган, който формира част от мъжката репродуктивна система. Той се намира точно под пикочния мехур. Неговата основна функция е да произвежда течност, която защитава и обогатява сперматозоидите. При по-млади мъже простатата е с големината на орех. Тя обгръща уретрата, която пренася урината от пикочния мехур към пениса.

Признаци и симптоми на рак на простатата

  • Чести позиви за уриниране;
  • Внезапна или неотложна нужда от уриниране;
  • Трудност при започване на уриниране;
  • Забавяне на потока на урината и затруднение при спиране;
  • Дискомфорт при уриниране;
  • Кръв в урината или спермата;
  • Намаляване на либидото;
  • Намалена способност за ерекция;

При поява на някой от споменатите симптоми се препоръчва да се консултирате с лекар незабавно. Експертната диагностика и ранно лечение на тумори е важно и по този начин могат да се избегнат сериозни последствия за здравето.

Рискови фактори за рак на простатата

Рисковите фактори  при рак на простатата включват диети с високо съдържание на мазнини. Възрастта и семейната анамнеза са също част от рисковите фактори за заболяването. Болестта обикновено се открива при профилактични прегледи или кръвни тестове. Повечето мъже които достигат възраст 85 години, в действителност имат развити ракови клетки в простатата.  Заболяването напредва с течение на времето и застрашава качеството им на живот.

Превантивни мерки

Изследователи от Харвардския университет открили, че при мъжете, които ядат храни съдържащи домати или доматен сос, вероятността на развитие на заболяването е два пъти по-малка. Ежедневната употреба на противовъзпалителни лекарства като аспирин, ибупрофен или напроксен е в състояние да намали риска от рак на простатата. Честата еякулация също има определено защитно действие срещу рак на простатата.

Лечение на рак на простатата

Лечението може да включва различни методи, като лъчетерапия, химиотерапия, хормонална терапия, хирургическа намеса и др. Видовете лечение се определя от съответен лекар, като зависи от стадия на заболяването и възрастта на пациента.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (91 votes)