Проблеми със затлъстяването и лечение

В днешно време проблемът затлъстяване се превърна в един от основните здравни проблеми, които засягат милиони хора по целия свят. Това заболяване е на второ място сред всички заболявания, които причиняват смърт.

Един от начините да се установи дали даден индивид е с наднормено тегло е чрез изчисляване на Индекс на телесната маса /ИТМ/. Най-честите причини за затлъстяване са неправилния начин на живот и нездравословното хранене. Има определени стъпки при определяне на лечението като:

–          Изчисляване на ИТМ;

–          Вземане на решение защо е необходимо лечение;

–          Оценка на наличието на сърдечно-съдови заболявания;

–          Поставяне на цели за трайна загуба на тегло;

–          Определяне на вариантите за лечение /фармакотерапия, операция или промяна в начина на живот/;

В зависимост от тежестта на симптомите се определя съответното лечение. Ако пациента страда от други здравословни проблеми като диабет и сърдечно съдови заболявания, лечението трябва да се извърши с голяма прецизност, така че да няма никакви странични ефекти.

Лечение на затлъстяване при децата

Ранната диагностика може да помогне за справяне с проблема на затлъстяването. Основната причина за затлъстяването при децата е начина на живот и хранителните навици.

–          Начин на живот. Децата трябва да бъдат насърчавани да участват във физически дейности.

–          Хранителни навици. В днешно време децата са по-склонни да се хранят с високо калорични храни от заведенията за бързо хранене. Трябва да се направи всичко възможно, да се включат повече зеленчуци и плодове в хранителната диета за да се предотврати затлъстяването.

–          Лечение. В случай, че детето ви страда от болести като астма и бронхит, лечението на затлъстяването трябва да бъде съгласувано с лекар.

Лечение на затлъстяване при възрастни

Симптомите на затлъстяване при възрастните са много по-сериозни отколкото при децата. Първото и най-важно нещо е пациента да бъде мотивиран. Ако се пренебрегне този проблем, това ще доведе до хронични сърдечни заболявания, висок холестерол и високо кръвно налягане. Възможните варианти за лечение на затлъстяване са:

–          Упражнения. Те са изключително полезни при изгаряне на излишните мазнини от тялото;

–          Правилна диета. Избягване на храни богати на мазнини и въглехидрати и консумирането на повече плодове и зеленчуци, ще помогне за справяне с наднорменото тегло.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (105 votes)