Промените в поведението, които дължим на търсачките

Стратегиите за SEO оптимизацията са се променили през последните няколко години. Това е една от основните характеристики на SEO оптимизацията. Google и останалите търсачки направиха много трудно изграждането на линкове.

Причината, която най-мощната търсачка посочи за премахването на връзките, е борбата със спама. Някои специалисти казват, че стратегиите за SEO оптимизация не са единственото нещо, което подлежи на промяна. Някои от тях изразяват съмнения, че те се опитват да моделират потребителското поведение. В процеса значението на линковете намалява повече и повече.

Как се променя поведението?

Търсачките внимателно се опитват да направят мисленето на потребителите еднакво, като постигат това с промяна на изискванията. Собствениците на сайтове налагат промени в SEO оптимизацията, за да повишат ранга си.

Неусетно всеки от нас започва да се завръща към резултатите на търсачката всеки път, когато не знае нещо. След органичните резултати започваме да търсим изображения или видео клип. Освен това можем да намерим и маршрут, както и посоки. Вероятно някои от нас търсят и статуси за полети и т.н.

Пълзенето на ботовете на търсачките по вертикалите на сайтовете е добре документирано. Но от гледна точка на SEO оптимизацията и изграждането на връзки, това е процес, който постепенно обезценява линковете.

Враждебна реакция и непредвидена последица?

Промяната в потребителското поведение и страхът от изграждане на връзки заради санкция създават интересен резултат. Вероятно той ще промени много стратегии, които са свързани със SEО оптимизацията. Преди голямата инвазия на търсачките потребителите избираха предимно официалните сайтове на дадена компания, за да валидират знанията си.

Сайтът е изградил добра стратегия за SEO оптимизация, като освен това се превръща в качествено хранилище за линкове към други фирми. Естествено качеството им е различно, някои са добри, други – не толкова. В последните години това е стратегия, която не може да се прилага адекватно.

Балансът между добри и лоши връзки

Всеки собственик на бизнес, който е разчитал на собствения си авторитет за изграждане на връзки, може да се окаже в незавидна ситуация по отношение на SEO оптимизацията. Вероятно след последните промени, които Google въведе за изграждането на мрежите на връзки, са ги наранили сериозно. Балансът им от лоши и добри връзки се е наклонил заплашително към ликове, от които трябва да се отърват.

Те не могат да се свързват с клиентите или допълващия ги бизнес, защото се страхуват, че Google ще ги санкционира. Стратегията за SEO оптимизация по отношение на линковете се превърна в едно непрестанно премахване на връзки, за да останат само най-качествените.

От промените пострадаха търговски марки, които имат повече от десетилетие добра онлайн репутация. Наказания за гост автори претърпяха доста известни мрежи. Примерите говорят сами за себе си.

Обединението на маркетинга и търсачките

Това е изключително сложен проблем, който трябва да се разреши от двете страни. Освен това никоя от тях няма да бъде доволна на 100%. Това означава, че собствениците на бизнес ще трябва за пореден път да променят начина, по който изграждат своята SEO оптимизация.

Освен това търсачките ще трябва да променят подхода си, което може да се случи наистина много трудно. Все още няма индикации диалогът, от който зависи смисълът на изграждането на връзки, да се случи.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (23 votes)