Рак на гърдата – странични ефекти от лъчетерапията

Макар, че лечението с лъчетерапия е ефективен метод за унищожаване на раковите клетки, той често е свързан с появата на странични ефекти, като загуба на апетит, гадене, виене на свят, повръщане, слабост, кожни проблеми и болки в гърдите.

Рака на гърдата е заболяване, което се развива в тъканите на гърдата. В повечето случаи заболяването се развива в лобулните жлези и каналите. Лобулните жлези имат свойството да отделят мляко, а каналите отвеждат млякото до зърната. В тези тъкани раковите клетки, образуват бучки, което е основния забележим симптом на заболяването. Ракът на гърдата се среща и при мъжете и при жените, въпреки че при мъжете честотата на заболяването е много по-ниска.

При поставяне на диагноза в ранен етап от рак на гърдата, може да се приложи ефективно лечение. Лекарят определя начините за лечение, на база на вида на рака, етап от развитието на болестта и общото здраве на пациента. Що се отнася до лечението на рак на гърдата, алтернативите са лъчева терапия, хирургична процедура и лекарства, които включват химиотерапия и хормонална терапия. Всяка една от тези възможности за лечение, имат своите плюсове и минуси.

Странични ефекти при лечение на рак на гърдата

Лъчевата терапия при лечение на рак на гърдата включва използване на лъчи с висока енергийна интензивност за унищожаване на раковите клетки. Това става с помощта на апарат, който генерира енергиен поток и го насочва към раковите клетки. Процеса се нарича външно облъчване. Ако източника на йонизиращата енергия е поставен вътре в тялото, това се нарича брахитерапия.

Някои от най-често срещаните нежелани ефекти при лъчева терапия са:

–          Загуба на апетит;

–          Гадене, виене на свят и повръщане;

–          Повишена умора и слабост;

–          Възпаление на кожата;

–          Кожни проблеми;

–          Имунната система е отслабена след терапията.

Въпреки, че се забелязват нежелани ефекти от лъчелечението на рак на гърдата, обикновено при повечето пациенти те са  поносими. За да се преборят с това заболяване, наред с лъчевата терапия, трябва да се премине към здравословен начин на живот, който да включва питателна храна, йога, медитация и леки упражнения.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (27 votes)