Разград – град с минало

В Североизточна България е разположен Разград, изпълняващ функции на административен областен център. Разград заема място в историко-географската област на Лудогорието в дефилето на река Бели Лом.

Жителите на Разград наброяват 33 880 граждани според проучването осъществено през 2011г.
На югозапад отстои с 49км от град Шумен, на север с 43 км от Търговище, а на югоизток на 65 км от Русе. Влаковата линия Русе-Варна е само на 7 км от град Разград, а международния европейски път Е70 осъществява връзка с пристанищните центрове Русе и Варна.
Още от епохата на античните култури има данни за селище, което се е изградило на района на днешен Разград.
Добил слава още с четата на войводата Таньо Стоянов, Разград е освободен от руските войни от ХІІІ армейски корпус на 28 януари 1878 година. Руските войни са били предводителствани от княз Александър Дондуков – Корсаков. През 1944 година на 8 септември първите войници на Червената армия, предводителствани от генерал-лейтенант В. Шлемин влизат в града.

Разград е една чудесна и приятна дестинация за гости и екскурзианти, като вземе предвид природните забележителности, живите български обичаи и различни културни дейности.
Още в стари времена хора са живели в живописната долина на река Бели Лом, която разполовява града на две. Има достатъчно сведения за съществуването на праисторическо поселище от намерените тракийски надгробни плочи. В наши дни могат да се посетят непокътнатите зидове на ключовия град-крепост Абритус, който римляните построили върху отломките на праисторическото населено място. В регионалният исторически музей се съхраняват около 30 000 хиляди експоната, които навяват спомени за величието и красотата на древната култура обитавала това място.

Сред находките е Златният пегас, който има международна слава. Той е съвкупност от тракийски бронзови релефи, а освен това и 835 златни монети. Замъкът Абритус е със статут на паметник на културата и археологически резерват.
Смята се, че средновековното българско населено място от ХІІІ в. Хръсград дава основите на Разград. В периода на османското робство над България, в края на ХІV в. българите назовавали града Разград, докато османските поробители го наричали Хезарград, Херазград или пък Хразград. Други исторически артефакти са джамията „Ибрахим паша“ датирана от 1616 година, която е от времето на Средновековието и Възраждането и е сред най-хубавите джамии у нас.

Часовниковата кула създадена през 1864 година е символ на Разград, а първата куполна базилика храмът „Свети Николай Чудотворец“ е създадена през 1860 година. За неподправената атмосфера на мястото от ХІХ век навява спомени „Вароша“, който е съвкупност от реставрирани къщи в типична местна архитектура. Изключвайки всичко друго, тук биха могли да се разгледат къщи – музеи на популярни личности от града, които са подпомогнали извънредно много за българското културно развитие.
Разград е град, съчетаващ спокойствие и динамика. Може да предложи немалко забавления на младежите и и едновременно с това предлага спокойствие на по-зрелите хора. Града, е едно добро място за живеене.

Невероятният избор на имоти в Разград и привлекателната им цена, е добро основание да промените радикално вашият живот заживявайки за дълго в него. Нараства броя на българите, които се решават на тази крачка заменяйки своите жилища в големите градове и премествайки се в градове като Разград.
Ако сте убедени да направите такава стъпка, ниската цена на жилищата в града не е единственият плюс. Отдава ви се шанс да използвате добри строителни услуги в Разград, които освен това са на изгодна цена. Стартирането на строителство от самото начало обаче, не е по нрава на всеки. В подобен случай имате възможност да придобиете вече построена къща или апартамент и да използвате от услугите на някоя от немалкото фирми за ремонти в Разград.

Като заключение, Разград е с пъстра история, добра пътна инфраструктура, свързваща го с по-големи градове и същевременно предлага уют на своето население.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (60 votes)
The following two tabs change content below.