Разликата между настинка и грип

Обикновената настинка и грипа са заболявания причинени от вирусна инфекция. И двете заболявания засягат горните дихателни пътища и са често срещано явление при хората. Простуда и грип могат да се появят по всяко време на годината, но са по-разпространени през зимата.

Има само една малка разлика в общите симптоми на настинка и грип. По тази причина, много хора се объркват при определяне на състоянието. За да се избегне това е важно да се знаят основните и значителни разлики между симптомите на грип и настинка.

Основната разлика между простуда и грип се основава на симптомите, свързани с тези заболявания.

Симптоми на настинка:

–          Хрема;

–          Секреция от носа;

–          Назална конгестия;

–          Възпалено гърло;

–          Кихане;

Симптоми на грип:

–          Треска;

–          Втрисане;

–          Болки в тялото;

–          Главоболие и умора;

–          Стомашно-чревни проблеми;

Трудно е да се прави разлика между простуда и грип в ранен етап. Общата настинка не е толкова тежко заболяване. Но при състояние на грип обаче, ако има усложнения, това може да бъде животозастрашаващо.

Лечение на простуда и грип

Антибиотиците и противовирусните лекарства са неефективни при лечение на обикновена настинка. Това може да доведе до редица странични ефекти. Имунната система е много важна в борбата с вируса. Човешката имунна система е ефективна в борбата с вируса и по този начин пациента може да се излекува от настинката в рамките на няколко дни. Ето защо трябва да се повиши приема на течности, витамин С, пилешка супа и др. Необходимо е спазването на пълноценна почивка в топло и добре проветрено помещение.

Грипа може да бъде третиран по подобен начин. Но при него може да се използват антибиотици за да се избегне и лечение на вторични инфекции като бактериална пневмония. Трябва да се знае, че грипа може да бъде фатален за хората със слаба имунна система. Настинката и грипа могат да бъдат излекувани за кратък период от време. Въпреки това ако симптомите не отшумяват за по-продължителен период, трябва да се консултирате незабавно с лекар.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (48 votes)